Aktuális

Elszabadult halak tehetik tönkre a Csendes-óceán élővilágát

Kiszakadt az aquafarm hálórendszere, több tízezer lazac szökhetett ki Washington állam partjainál. Jelenlétük a Csendes-óceán ökosziszémáját veszélyezteti, ki kell fogni őket.

Több tízezer atlanti lazac szabadulhatott ki a Csendes-óceán vizeibe egy aquafarmról a hálórendszer sérülése miatt, amelyet a hétfői napfogyatkozás miatti szokatlanul magas dagály és a tengeráramlatok okoztak – áll a Cook Aquaculture cég közleményében. Szabadságuk azonban az itt élő őshonos lazacfajok populációit veszélyezteti, felborítva ezzel a csendes-óceáni ökoszisztémát.

Atlanti lazac (Forrás: Getty images)
Atlanti lazac (Forrás: Getty images)

Vadvédelmi illetékesek felszólították a halászokat, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű halat próbálják meg kifogni. 

“Ez borzasztó, nem akarjuk, hogy fiatal halaink az atlanti lazac zsákmányául essenek, nem akarjuk, hogy ez a hal felússzon folyóinkba” – mondta Ellie Kinley, akinek családja nemzedékek óta halászatból él. 

Természetvédők arra figyelmezettek, hogy a táplálékért vívott harcban az atlanti lazac kiszoríthatja kisebb, csendes-óceáni társát a térségből, de a két faj kereszteződése is beláthatatlan következményekkel járhat.

John Volpe, a Victoria Egyetem professzora, aki kutatta az atlanti lazac csendes-óceáni honosítását, szintén aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a klímaváltozás és az urbanizáció miatt a fennmaradásért küzdő őshonos lazacfaj eleve veszélyeztetett a térségben. “Az utolsó, amire szükségük van, hogy hosszú távú fennmaradásukra további veszély leselkedjen” – mondta a kutató.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top