Aktuális

Sokkol, hogy pont Dániában találta meg a végzete

A washingtoni székhelyű Nemzetközi Női Média Alapítvány mély szomorúsággal értesült szeretett tagjuk, a svéd újságírónő, Kim Wall haláláról. Az újságírónő még csak 30 éves volt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, tegnap ismerte be Peter Madsen dán feltaláló, hogy a fiatal svéd újságírónő, Kim Wall az ő tengeralattjáróján vesztette életét.

A számos díjjal és elismeréssel kitüntetett újságírónő tagja volt a Nemzetközi Női Média Alapítványnak (IWMF), aminek ösztöndíjasaként kortárs témákat dolgozott fel többek között Kína afrikai befektetéseiről, vagy tudósított a nők helyzetéről a Sri Lanka-i polgárháború után.

Fotó: Europress / AFP / TOM WALL
Fotó: Europress / AFP / TOM WALL

Kim Wall elkötelezett újságíró volt, akit a vele közvetlen kapcsolatban álló munkatársaink, mind a nemzetközi újságíró társadalom nagyon szeretett” – mondta Elisa Lees Muñoz, a Nemzetközi Női Média Alapítvány ügyvezetője. “Kitartóan kutatta a fontos és gyakran bizarr történeteket. Imádták, akik ismerték őt” – tette hozzá.

“Mindenki, aki akár csak egy rövid időre is találkozott vele, lehengerlő hatása alá került” – írta egykori évfolyamtársa, Valerie Hopkins, aki szintén az IWMF munkatársa. “Mióta 4 évvel ezelőtt lediplomáztunk, csodálattal követtem munkásságát, képességét, ahogy a világ számos helyén meglátja a fontos történeteket – Haitiban a vudu szertartásokat mutatta be, Észak-Koreában a turizmussal foglalkozott, vagy az ugandai diktátor, Idi Amin örökségét dolgozta fel. Sokkol, hogy pont Dániában és nem a világ előbbi részein találta meg végzete.”     

Kim Svédországban született, tanulmányai a párizsi Sorbonne-on és a londoni London School of Economicson végezte. 2013-ban szerzett doktori fokozatot a Columbia Universityn újságírásból. Számos lapnak írt, többek között a New York Timesnak, a The Guardiannek vagy a Vice magazinnak.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top