Aktuális

Nyolc év börtönt kapott az árvaházi fiúkat molesztáló szerzetes

A Brisbane-i Körzeti Bíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy 87 éves ausztrál katolikus szerzetest, aki még évtizedekkel korábban szexuálisan zaklatott kilenc árvaházi fiút.

Francis Brophy szerzetes a De la Salle Szent János által alapított Keresztény Iskolatestvérek rendjében szolgált. A 87 éves férfi a Queensland szövetségi államban található Beaudesert árvaházában molesztált gyerekeket 1978 és 1983 között.

A Brisbane-i Körzeti Bíróságon a bíró “gyáva, gonosz pedofilnak” nevezte Brophyt, akinek néhány áldozata felnőttként is rémálmoktól és poszttraumás stressz szindrómától (PTSD) szenved.

“Az öröksége undort kelt bennem és a társadalom minden tisztességes tagjában” – tette hozzá  William Everson bíró.

Az Iskolatestvérek maguk is megszólaltak az elítélt szerzetes ügyében, közleményükben azt írták, hogy Brophy visszaélt a gyermekek bizalmával. “Ezek a tettek hatalmas fájdalmat és szenvedést okoztak, amit igazán bánunk” – fogalmaztak.

Egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy az 1950 és 2010 között szolgáló ausztrál katolikus papok és szerzetesek összesen hét százaléka vádolható gyermekek szexuális zaklatásával.
A feltételezett molesztálók száma az Iskolatestvéreknél az egyik legmagasabb. A szerzetesrend tagjaival szemben 328 esetben tettek feljelentést szexuális visszaélés miatt, 219 panasz a queenslandi Beaudesertből érkezett.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top