Aktuális

Pedofilokra vadászik a magyar származású hacker

Az Egyesült Államokban élő Chris Hadnagy most alapított nonprofit szervezetén keresztül próbál lecsapni a pedofil tartalmakat előállító névtelen emberekre.

A CNN hírcsatorna értesülései szerint Chris Hadnagy még júliusban alapította az Innocent Lives Foundation (ILF) nevű alapítványt, három társával, a jogász Timothy Maloney-val, az amerikai hadsereg elit alakulatánál, a Rangereknél korábban szolgáló Rob Berrával és a Clutch nevű rockegyüttes énekesével, Neil Fallonnal. A szervezet célja, hogy legális módszerekkel információkat gyűjtsenek a gyerekekre vadászó szexuális ragadozókról, és az adatokat eljuttassák a hatóságokhoz.

“Célunk, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik gyerekpornót állítanak elő és kereskednek vele – nyilatkozta Hadnagy a CNN-nek. – Sajnos szomorúan egyszerű dolog gyerekpornóra bukkanni a nyílt és a sötét weben. Azon dolgozunk, hogy azonosítsuk az ilyen tartalmakat előállító embereket. Ha tőlük megszabadulunk, és leleplezzük őket, minimálisra csökkenthetjük az ilyen jellegű kereskedelmet a világhálón.”

A 44 éves Chris Hadnagy több mint két évtizede dolgozik IT-biztonsági szakemberként. Korábban számos szervezetnek (például: az FBI, iletve az amerikai különleges erőinek központi parancsnoksága, a SOCOM) tartott képzéseket olyan módszerekről, mint az adathalászat (phishing) vagy az emberek jóhiszeműségével való visszaélésen alapuló megtévesztési módszerek (social engineering).

A szakember, aki egyébként két gyerek édesapja, azt mondta, az efféle munka komoly érzelmi megterhelést jelent, ennek ellenére szeretne tenni valamit azért, hogy visszaszorítsa az ilyen jellegű tartalmak terjedését. Korábbi ügyfeleinek dolgozva már számos olyan esetre derített fényt, ahol gyerekekkel szemben követtek el visszaéléseket.

Az ILF alapítvány jelenleg tíz hasonló ügyön dolgozik, több mint hat különböző hatósági szervezettel tartják a kapcsolatot és három Fortune 500-as nagyvállalat is támogatja a törekvéseiket.

A pedofilvadászok úgynevezett nyílt forrású hírszerzést (open-source intelligence) alkalmaznak, ami annyit jelent, hogy publikusan elérhető adatok alapján próbálják beazonosítani a különböző felhasználónevek mögé bújt szexuális ragadozókat.

Az egyik ilyen nyomozás során Hadnagy egy több mint ötvenezer pedofil képet tartalmazó nyilvános gyűjteményre bukkant. Ezt jelentette az FBI-nak, majd a képeket közzétevő felhasználók nevei alapján elindulva sikerült megállapítani azok valós kilétét. A nyomozás eredményeként a képeket törölték az internetről.

Hadnagy alapítványa folyamatosan keresi más cégek és hackerek segítségét, akik csatlakoznának a projekthez. Az ILF emellett képzéseket is tart arról, hogyan lehet legális módon hasonló adatokat gyűjteni, és hogyan kell azokat eljuttatni a hatóságokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top