Aktuális

Teljes árat fizettetett a strand az egyedülálló anyával

"Egy felnőtt három gyerekkel nem vehet családi jegyet" – írta egy édesanya az egyik közösségi oldalon. És valóban: a család definíciója sok strandon elég szigorú: két felnőtt, két gyerek, punktum.

Ti is olyanok vagytok, akik soha nem adják fel? A vesztett harcot sem?

Mindig újra és újra próbálkoztok, pedig tudjátok, hogy a válasz a kegyetlen ’NEM’?

Én is.

Ha ártáblát látok egy bejáratnál, ahol a ’rendes’ belépőjegy-ár után felsorolják a kedvezményeseket is, mindig szorgalmasan végigböngészem, hátha beleesek valamelyik csoportba.

Nem is tudom, miben bízom, hiszen nem vagyok diák, sem nyugdíjas, sem katona vagy három év alatti gyermek, de hát sose lehet tudni, nem igaz? Bármikor hirdethetnek egy akciót, hogy aznap a szülinaposok, névnaposok, vörös hajúak vagy jelmezben érkezők kedvezményesen mehetnek be. Mondjuk, nem szoktak.

De amikor meglátom, hogy van családi belépő, mondjuk egy strandon, állatkertben vagy fürdőben, mindig felcsillan a szemem. Hiszen – általában – ott vagyok szeretett családtagjaimmal, és pont be akarok menni.

Aztán mindig jön a csalódás: kiderül (mint ahogy már annyiszor értesülhettem róla a sajtóból), hogy mi nem vagyunk egy család. Mert nem, a nagymama, a lánya és az unokája az nem család. Én a lányommal és az unokatesójával megint csak nem vagyunk egy család. Ez akár még érthető is. De hogy egy egyedülálló anya három gyermekével nem család, azt már nehéz megmagyarázni.

Itt nincs helyed
Itt nincs helyed

Egy ilyen édesanya panaszolta egy közösségi oldalon, hogy nem tudott családi jegyet venni három gyermekével az egyik balatoni strandon, mert csak a két felnőtt-két gyerek kombinációt tekintik családnak. Ami már csak azért is furcsa, mert utóbbi csoport jegyei több pénzbe kerülnek, ha külön veszik meg azokat, mint ha csak egy felnőtt van jelen. A strand tehát még csak rosszabbul sem járna, ha lazábban értelmezné a család fogalmát. De tulajdonképpen mit is kellene ehhez lazábban értelmezni? Melyik alkotmány, törvénykönyv vagy bibliai tanítás szerint nem család egy anya a gyermekeivel?

Természetesen bármely intézménynek jogában áll eldönteni, kit enged a falai közé olcsóbban. De akkor esetleg átnevezhetnék azt a bizonyos kedvezményt 2 felnőtt–2 gyerek kedvezményre, ha már ennyire szeretik a sormintát. Még jó, hogy azt nem írják elő, hogy az egyik gyerek fiú legyen, a másik meg lány, mert úgy igazán szép család a család.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top