Aktuális

Több száz tüntető közé hajtott egy kocsi Amerikában

Rendkívüli állapotot hirdettek szombaton egy amerikai városban a szélsőjobboldal rendezvényén elszabadult erőszak miatt. Donald Trump amerikai elnök közleményben ítélte el a gyűlöletet és az erőszakot.

A virginiai Charlottesville városában – amely egyetemi központ – az alt-rightnak vagy alternatív jobboldalnak nevezett szélsőjobboldali csoportosulás rendezvényén szabadult el az erőszak: ellentüntetők jelentek meg, és a két csoport összecsapását a könnygázgránátokat is bevető rendőrségnek kellett megfékeznie.

Nagyjából 2 órával az erőszakos összecsapásokat követően egy kocsi nagy sebességgel hajtott több száz tüntető közé. Szemtanúk több sérültről számoltak be. Az interneten pedig egy amatőr videót tettek közzé, amelyen az incidens látható. Egyelőre nem tudni, hogy a jármű sofőrje szándékosan cselekedett-e. 

Donald Trump Twitter-bejegyzésben ítélte el a jobboldali aktivisták és az ellentüntetők összecsapásakor történteket, és sürgette, hogy vessenek véget az erőszaknak. “Össze kell fognunk és el kell ítélnünk ezt a gyűlöletet. Az Egyesült Államokban nincs helye az ilyesfajta erőszaknak. Gyerünk, fogjunk össze!” – írta az amerikai elnök.

A demonstrációt a szélsőjobboldali csoport azért szervezte, hogy tiltakozzék Robert Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen. A szobrot védelmező demonstrálók, köztük sokan a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajvédők is, konföderációs zászlókat lobogtatva jelentek meg a város egyik parkjában meghirdetett rendezvényen. A demonstráción felbukkantak a Ku Klux Klan fajvédő szervezet tagjai is. A tüntetők és ellentüntetők botokkal és puszta kézzel estek egymásnak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top