Aktuális

Márton Anita súlylökő ezüstérmet nyert az atlétikai világbajnokságon

A békéscsabai színekben versenyző Márton Anita zuhogó esőben szerezte meg a magyarok második érmét a londoni atlétikai világbajnokságon: szerdán súlylökésben nyert ezüstöt.

A tavaly olimpiai harmadik helyezett versenyző nagyszerű utolsó dobással, 19,49 méterrel zárt másodikként a 19,94-gyel győztes kínai Kung Li-csiao mögött. A bronzérmet a riói nyári játékok bajnoka, az amerikai Michelle Carter érdemelte ki 19,14-gyel.

Márton a zuhogó esőben, hűvös időben zajló szerdai döntőben az első sorozatban 18,50-ig lökte a súlyt, kísérlete után nem tűnt elégedettnek, fejcsóválása legalábbis ezt jelezte. Másodikra 18,89-et lökött, ezzel feljött a negyedikről második helyre, megelőzve a jamaicai Danniel Thomas-Doddot, illetve Cartert. A harmadik sorozatban egy helyet visszacsúszott, mert míg ő 18,65-öt ért el, addig Carter 19,14-gyel eléje került.

Márton Anita súlylökő ezüstérmet nyert az atlétikai világbajnokságon

A következő sorozattól már csak a legjobb nyolc folytathatta a versenyt, fordított sorrendben. Márton Anita a leggyengébb kísérletét mutatta be 18,33-mal, így maradt a harmadik helyen. Kung és Carter szintén nem javított. Utolsó előtti kísérleténél 18,54 méterre szállt a súly, ugyanakkor Thomas-Dodd 18,91-gyel két centivel túldobta az ő legjobb eredményét, így Márton visszacsúszott a negyedik helyre. Utolsóra azonban – szokásához híven – nagyon összeszedte magát, és a korábbiaknál sokkal koncentráltabban 19,49 méterre lökte a súlyt. Ezzel feljött a második helyre, és azt meg is őrizte, mert amerikai ellenfele már nem tudott javítani.

Csúszott a súlygolyó

“Nagyon össze kellett szednem magam, nehéz verseny volt, végig szakadt az eső, és hideg volt. Jól kezdtem, majd javítottam másodikra, de utána sajnos technikailag nem úgy mentek a lökések, ahogy szerettem volna, és a szakadó esőben a súlygolyó is csúszott” – értékelt Márton Anita az M4 Sportnak. Hangsúlyozta: tudta, hogy képes 19 méter fölött dobni, mert jó formában érkezett Londonba. “Az utolsó dobásnál úgy voltam vele, hogy mindent bele, nincs vesztenivalóm. Azért idén nem volt jellemző a versenyzésemre, hogy utolsóra lökjem a legnagyobbat.”

“Sajnos az országos csúcs nem sikerült, de lesz még idén versenyem, remélem, az is összejön” – fogalmazott, és kitért rá, hogy jó időben a dobások között le lehet ülni, koncentrálni, megnyugodni, most viszont a rossz idő miatt muszáj volt folyamatosan mozogni.

Márton Anita és edzője, Eperjesi László
Márton Anita és edzője, Eperjesi László

A békéscsabai színekben versenyző dobó az elmúlt években fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon (19,04 m – országos csúcs), 2015-ben első lett a prágai fedett pályás Eb-n (19,23 m – ocs), és negyedik a pekingi vb-n (19,48 m – ocs). Tavaly ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 m – ocs) és a szabadtéri Eb-n is (18,72 m), majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel a riói olimpián (19,87 m – ocs), idén pedig újra első lett a fedett Eb-n (19,28 m). Londonban a súlylökés mellett diszkoszvetésben is indul.

Márton Anita a magyar csapat második érmét szerezte a vb-n, Baji Balázs hétfőn harmadik lett 110 méter gáton.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top