Aktuális

Perseidák: meteorraj tör be a Föld légkörébe

Meteorrajok jönnek-mennek, de évente csak 7 alkalommal fordul elő, hogy látványos módon, csillaghullás-szerűen, vonul el felettünk egy-egy meteorraj. Az augusztusban, menetrendszerűen érkező meteorraj, a Perseidák, csodálatosan megfigyelhető, ha tiszta az égbolt.

Aki romantikus és egyben tudományos hangulatba szeretne kerülni, semmiképpen se hagyja ki az augusztusi csillaghullást, a Perseidák meteorraj érkezését, hiszen ilyenkor teljesül a kívánságunk, amit egy-egy csillaghullás láttán mormolunk el nagy áhítattal. Ez a romantikus része, a Perseidák meteorraj megfigyelése azonban sokunk tudományos kíváncsiságát is felkelti.

Miért pont Perseidák?

Ennek a meteorrajnak az első említése már több, mint 2000 évvel ezelőtti, és Kínából való. Azóta több-kevesebb rendszerességgel “tudósítottak” az augusztusi csillaghullásról. A Perseidák meteorraj nevét a Perseus csillagképről kapta, amelynek irányából tűnik fel az égbolton, valahol a zenit és a horizont között. Amúgy a Perseidák csillaghullás már egészen július közepétől elkezdődik, de a legaktívabb augusztus 10-15. között lesz.

Perseidák: meteorraj tör be a Föld légkörébe

Perseida ideális megfigyelése

A Perseidák meteorraj látványos tűzijátékkal éri el a Föld légkörét, nagy sebességük miatt, ide betörve a meteorok látványosan elégnek, s a földfelszínt már nem érik el. Ahhoz, hogy az élmény igazán maradandó legyen, sok körülménynek stimmelnie kell.

  • Szuper időjárás, felhőtlen égbolt
  • Menjünk minél messzebb a városoktól, hogy a mesterséges fény ne zavarja a megfigyelést
  • A Hold aktuális fázisa is befolyásolja a látványt, hiszen a telihold-közeli állapot bezavarhat, túl erős fénye miatt.
  • Helyszínnek pedig válasszunk egy magasabb dombtetőt, ahol szinte az egész égboltot belátjuk. A legjobb ha egy pokrócon vagy hálózsákban hanyatt dobjuk magunkat, és várjuk a csillaghullást.
  • Az éjfél utáni időszak a legalkalmasabb a megfigyelésre.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top