Aktuális

Öngyilkosságra buzdította a barátját, alig egy év börtönt kapott érte

Tizenöt hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban Michelle Cartert, mert öngyilkosságra buzdította a barátját, aki rá hallgatva önkezével véget is vetett az életének. 

A Massachusetts szövetségi államban három évvel ezelőtt történt eset nagy vihart kavart az országban. A 21 éves Michelle Carter folyamatosan telefonon küldött üzenetekkel bombázta 18 éves barátját, Conrad Royt, amelyek során hol burkoltan, hol nyíltan arra próbálta rávenni a fiút, hogy legyen öngyilkos. Roy, akit a tárgyaláson bizonytalan és lelki problémákkal küszködő fiatalként írtak le, már korábban is megkísérelt öngyilkosságot, Carter folyamatos biztatása azonban végzetesnek bizonyult. Azon a napon, amikor a fiú véget vetett az életének, Carter olyanokat írt a barátjának, hogy ne várja meg éjszakát az öngyilkossággal, legyen hamarabb túl rajta, a lány majd gondoskodik Roy családjáról, és ha a fiúnak nem megy egyedül, akkor ő is segíthet neki meghalni (a Boston News a teljes üzenetváltást lehozta, csak erős idegzetűek kattintsanak). 

 A fiú végül szén-monoxidot lélegzett be lezárt teherautójában, miközben állandó telefonkapcsolatot tartott az “útmutatásokat” adó barátnőjével. Carter a telefonján nézte végig, ahogyan udvarlója megfullad, majd a tragédiáról nem értesítette sem a mentőket, sem Roy családját. A fiú holttestét ezért csupán egy nappal az öngyilkosság után találták meg. 

A 21 éves Michelle Cartert emberölés vádjával állították bíróság elé. A per vitát kavart, ugyanis emberi jogi szervezetek – és a vádlott védőügyvédjei is – amellett érveltek, hogy magánüzenetek titkosságát az alkotmány védi, tehát nem használhatók fel bizonyítékként. A perben a lány több száz sms-üzenetét vizsgálták át, és az ügyész 7–12 év közötti börtönbüntetést javasolt. A bíró azonban két és fél évi börtönt szabott ki, amelyből 15 hónapot kell letölteni, a fennmaradó időszakban szigorú felügyelet melletti, két évig tartó próbaidőre bocsátják Cartert.

Döntésének indoklásakor Lawrence Moniz bíró felhívta a figyelmet a rehabilitáció fontosságára. Az áldozat édesanyja közleményben hangsúlyozta, hogy reményei szerint fia halála nem lesz hiábavaló, és a jog előbb-utóbb az öngyilkosságra buzdítást vagy kényszerítést is komoly bűncselekményként ismeri el.

Van segítség!

Ha úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetbe kerül, akkor tárcsázd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top