nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Mérgező rovarirtó miatt tiltják a tojásevést

Mérgező rovarirtó miatt tiltják a tojásevést

A holland élelmiszer-biztonsági hivatal arra szólította fel az embereket, hogy egy mérgező rovarirtó szer szennyeződésének a gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojásevéstől.
MTI
f Ajánlom

A holland hatóságok felhívása alapján a tojás fogyasztásától jövő vasárnapig kell tartózkodni, amíg a hatóságok megvizsgálják a rovarirtószer-szennyezés gyanújával bezárt 180 tojástermelő telepet. Eddig 27 telepen találtak szennyezett tojásokat. Ezeknek a telepeknek a kódjával jelölt tojások mérgező Fipronil rovarirtó szert tartalmaznak. 

Az eddigi ismeretek szerint a holland telepek mellett Németországban négy, Belgiumban pedig egy tojásüzemben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert. Azt még vizsgálják a hatóságok, hogy a rovarirtó szer bekeverése a holland gyártóüzemben vagy a belga kereskedőnél történt-e.

A holland hatóságok milliószám távolítják el a szupermarketekből a szennyezett tojásokat. Észak-Rajna–Vesztfáliában pedig a német hatóságok 900 ezer tojást távolítottak el az üzletekből.

Friedrich-Otto Ripke, a KAT alternatív állattartó egyesület és a Német Baromfiipari Egyesület elnöke a Neue Osnabrücker Zeitungnak azt mondta, a tojástelepeket nem terheli felelősség az ügyben, a bűnös máshol keresendő.

Megosztás Facebookon