nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete

Tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete

Mintegy 70 ezer volt devizahiteles adós havi részlete emelkedhet, mert korábban beléptek az árfolyamgát-rendszerbe, és eddig a törlesztőrészlet mesterségesen alacsony volt.
NLCafé
f Ajánlom

Az elkövetkező hetekben ismét több volt devizahitelesnek ugrik meg a törlesztőrészlete azért, mert lejár az árfolyamgát ötéves időszaka – közölte az Inforádió.hu.

A rádiónak Palkó István, a Portfolio elemzője azt mondta, hogy az eredetileg öt évre szóló árfolyamgát-rendszer hivatalosan ugyan megszűnt, a gyakorlatban azonban nem. Az elszámolás az adósok többségének eltüntette a gyűjtőszámla-tartozását, de a mesterségesen alacsonyan tartott törlesztőrészlet kisebb volt, mint amit a hitel feltételei indokolnának.

A törlesztőrészlet emelkedését a 2015 óta halmozódott különbözet és az esetleges számlatartozás okozza. A szakértő szerint ez körülbelül 70 ezer ember érint abból a 170 ezerből, akik eredetileg beléptek az árfolyamgát programba.

A törlesztőrészlet nem nőhet 15 százaléknál nagyobb mértékben, ha a tartozás mégis ezt indokolná, akkor a futamidőt kell meghosszabbítani. Erre 44 ezer adósnál lehet szükség.

A törlesztőrészlet átlagos emelkedése 6-8 ezer forint lehet.

Megosztás Facebookon