Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Tízezreknek emelkedik a törlesztőrészlete

Mintegy 70 ezer volt devizahiteles adós havi részlete emelkedhet, mert korábban beléptek az árfolyamgát-rendszerbe, és eddig a törlesztőrészlet mesterségesen alacsony volt.

Az elkövetkező hetekben ismét több volt devizahitelesnek ugrik meg a törlesztőrészlete azért, mert lejár az árfolyamgát ötéves időszaka – közölte az Inforádió.hu.

A rádiónak Palkó István, a Portfolio elemzője azt mondta, hogy az eredetileg öt évre szóló árfolyamgát-rendszer hivatalosan ugyan megszűnt, a gyakorlatban azonban nem. Az elszámolás az adósok többségének eltüntette a gyűjtőszámla-tartozását, de a mesterségesen alacsonyan tartott törlesztőrészlet kisebb volt, mint amit a hitel feltételei indokolnának.

A törlesztőrészlet emelkedését a 2015 óta halmozódott különbözet és az esetleges számlatartozás okozza. A szakértő szerint ez körülbelül 70 ezer ember érint abból a 170 ezerből, akik eredetileg beléptek az árfolyamgát programba.

A törlesztőrészlet nem nőhet 15 százaléknál nagyobb mértékben, ha a tartozás mégis ezt indokolná, akkor a futamidőt kell meghosszabbítani. Erre 44 ezer adósnál lehet szükség.

A törlesztőrészlet átlagos emelkedése 6-8 ezer forint lehet.

Címlap

top