Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Megint előzetes letartóztatásba került S. Ábel

Előzetes letartóztatásba került S. Ábel, akit rablás előkészülete miatt fogtak el pénteken a fővárosban. A férfit korábban elítélték azért, mert 2013-ban egy budapesti gyorsétterem bejáratánál, majd bent is fegyverrel többször a levegőbe lőtt, előzőleg pedig joghallgatóként diáktársai megölésével fenyegetőzött.

A Fővárosi Törvényszék közleményében azt írta: robbanóanyaggal való visszaélés miatt a gyanúsított, S. Ábel előzetes letartóztatását rendelte el hétfőn egy hónapra a Budai Központi Kerületi Bíróság. A végzés nem jogerős.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A bíróság szerint a gyanúsított férfi júliusban úgy döntött, hogy robbanószert állít elő, és beszerzi a robbanóanyag elkészítéséhez szükséges hozzávalókat. Folyamatosan kísérletezett a szerekkel, és július végére elkészített egy “megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem előállítható” robbanószert.

A gyanúsított által előállított anyag alkalmas emberi élet kioltására, ha felrobban, 3-5 méter sugarú körben okoz súlyos, maradandó sérüléseket. A robbanás közvetlen környezetében lévő anyagokból leváló, úgynevezett másodlagos repeszek is okozhattak volna halálos sérüléseket. A férfi egyébként kiöntötte az általa előállított anyagot egy erdős területen.

Kiderítették, a férfi egy barátjával arról beszélt, hogy prostituáltakat kellene kirabolni. Bár a gyanúsított által részben előállított, részben előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, a bíróság szerint nem kizárt, hogy a rabláshoz, de az is lehet, hogy véletlenszerűen kiválasztott emberek ellen akarta felhasználni az anyagot. A 24.hu írt arról hétfőn, hogy S. Ábel robbantásra készülhetett

A bíróság indoklásában rögzítette, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, újabb bűncselekményét is büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Az aktuális eljárás rablás előkészülete miatt indult ellene. S. Ábel korábban beszerzett egy lőfegyvernek nem minősülő, de emberi élet kioltására alkalmas, működőképes muzeális pisztolyt is, amelyet a rendőrség július elején lefoglalt tőle.

Címlap

top