Aktuális

Kiakadt az amerikai védelmi miniszter Trump kirekesztő ötlete miatt

Donald Trump amerikai elnök egy váratlan húzással kitiltotta a hadseregből a transznemű katonákat – vagyis ezt szeretné tenni, de ennek több akadálya is lesz, például az általa kinevezett védelmi miniszter. Eközben egy korábban az amerikai haditengerészetnél dolgozó – amúgy szintén transznemű – orvos felajánlotta segítségét a diszkrimináció áldozatainak.

Az amerikai elnök múlt hét szerdán, július 26-án közölte az alábbi üzenetet Twitter-oldalán. A három üzenetből álló szöveg így hangzik magyarul: “Tábornokaimmal és katonai szakértőimmel egyeztetve közlöm, hogy az Egyesült Államok kormánya nem fogja elfogadni vagy megengedni, hogy transznemű személyek bármilyen formában szolgáljanak az USA hadseregében. Hadseregünknek a döntő és elsöprő győzelemre kell koncentrálnia, és nem viselheti azokat a hatalmas orvosi költségeket és a káoszt, amit a transzneműek hadseregben való jelenléte okozna. Köszönöm.”

Ez egyrészt gyökeresen szembemegy az Obama-kormányzat rendelkezéseivel – Barack Obama 2011-ben tiltotta be a hadseregben addig uralkodó “ne kérdezd, ne mondd el”-elvet, amely a katonák nemi orientációjára vonatkozott. Vagyis azóta a hadseregben vállaltan meleg, biszexuális, leszbikus és transznemű emberek is szolgálhattak.

Donald Trump nem hálálta meg az őt támogató LMBTQI-emberek bizalmát (Fotó: Getty Images)
Donald Trump nem hálálta meg az őt támogató LMBTQI-emberek bizalmát (Fotó: Getty Images)

Másrészt komoly túlzás, amit Trump a transzneműek orvosi költségeiről ír: a Rand Corporation 2016-os tanulmánya szerint ez ugyanis éves szinten 2,4–8,4 millió dollárt jelent. Ez ugyan valóban nem kevés pénz, viszont az amerikai hadsereg költségvetésében még szinte statisztikai hibának sem tekinthető: a Pentagon 2015-ös közlése szerint az akkori pénzügyi évben a hadsereg négy különálló egységének – katonaság (Army), tengerészgyalogság (Marine Corps), haditengerészet (Navy) és légierő (Air Force) – költségvetése 598 milliárd dollárra rúgott. Ez annyit jelent, hogy a Trump által emlegetett “hatalmas orvosi költségek” a hadsereg büdzséjének legrosszabb esetben is csak 0,0014 százalékát teszik ki.

Arról nem beszélve, hogy az amerikai elnök nem tudja ilyen egyszerűen átalakítani a hadsereget. Ez annyira igaz, hogy egyetlen nappal Trump tweetjei után az amerikai egyesített vezérkar elnöke, Joseph Dunford tábornok közleményt adott ki, amely szerint James Mattis védelmi miniszter irányítása alatt az amerikai hadsereg nem fogja módosítani eddigi működési elveit. “Emellett a továbbiakban is tisztelettel fogjuk kezelni a katonai erők tagjait” – írta Dunford. Magát Mattist – akit Trump elnök a kinevezése idején nem győzött az egekig magasztalni – a New York Times értesülései szerint egyébként egyetlen nappal korábban értesítették az amerikai elnök szándékairól. A lap szerint a védelmi miniszter megdöbbent és felháborodott Trump tweetjei láttán.

Az elnöki üzenetek egyébként hatalmas felháborodást váltottak ki, főleg, hogy Trump a kampánya során a csillagokat is leígérte az égről, és fogadkozott, hogy mindig, minden körülmények között védelmezni fogja az LMBTQI-közösség tagjainak érdekeit. Az ígéret az alábbi videón 1:09-nél hallható.

Persze, akkor még nem volt szó arról, hogy az USA 45. elnökének és családtagjainak hosszasan kell majd magyarázkodniuk, hogy mikor és hogyan nem játszottak össze az oroszokkal, mint ahogy arról sem, hogy a temperamentumos elnök által beígért egészségügyi reform, vagyis az Obamacare beszántása csúfos vereséget szenvedett az amerikai szenátusban, nem kis részben az agytumorműtétjéről a szavazás kedvéért visszatérő Joh McCainnek köszönhetően. Illetve, akkor még nem beszéltünk arról, hogy Donald Trump legközelebbi stábja épp szétesőben van: kabinetfőnökét, Reince Priebust ugyanis múlt héten cserélte le, miután a kommunikációs igazgatóvá frissen kinevezett Anthony Scaramucci páros lábbal – és jó néhány trágár kifejezéssel – szállt bele a republikánus párt korábbi elnökébe.

Az elnöki tweetek láttán egymás után álltak ki a transznemű emberek mellett a hírességek és a jobb érzésű politikusok. Az eddigi legjobb reakció azonban kétségtelenül a transznemű Kristin Beck nevéhez fűződik, aki 20 évig szolgált az amerikai haditengerészet egyik legjobb elit kommandójában, a Navy SEAL-ben – azon belül is abban a Team 6 nevű osztagban, amely 2011-ben megölte Oszama bin Laden terroristavezért. Beck a Business Insidernek adott nyilatkozatában üzent az amerikai elnöknek:

Találkozzunk szemtől szembe, és úgy mondd az arcomba, hogy nem vagyok méltó rá, hogy a hadseregben szolgáljak.

Beckhez hasonló cipőben jár dr. Christine McGinn is, aki a Willow Grove haditengerészeti légi támaszpont vezető sebésze volt. Willow Grove az USA legnagyobb tartalékos bázisa, McGinnt munkájáért a haditengerészet Az év katonai sebésze díjával ismerte el. Ez 2000-ben történt, ugyanabban az évben, amikor a szintén transznemű McGinn megkezdte nemváltó kezeléseit. Az orvos ma Pennsylvaniában praktizál plasztikai sebészként, és kifejezetten nemváltó műtétekkel foglalkozik.

McGinn is rámutatott a Rand Corporation kutatására, és figyelmeztetett, hogy az elnök ötletének súlyos következményei lehetnek.

McGinn a CNN műsorában mondta el a véleményét (Fotó: CNN)
McGinn a CNN műsorában mondta el a véleményét (Fotó: CNN)

“Úgy gondolom, rendkívül gonosz dolog úgy tenni, mintha sokkal többről lenne szó, mint amennyiről valójában beszélünk – mondta a CNN-nek nyilatkozva az orvos. – Emellett sokkal nagyobb árat fizetnénk érte, ha kitiltanánk a hadseregből a rendkívül jól képzett, speciális szaktudású embereket, ahelyett, hogy gondjukat viselnénk.”

McGinn hozzátette, az emberek fejében rengeteg tévképzet él a nemváltó műtétekről, ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy az ilyen beavatkozáson áteső emberek a hosszas lábadozás miatt sok időre kiesnek az aktív munkából.

Christine McGinn a 2012-es GLAAD díjátadón (Fotó: Getty Images)
Christine McGinn a 2012-es GLAAD-díjátadón (Fotó: Getty Images)

Van, aki egyáltalán nem is vállalkozik műtétre, de általában, a legtöbb páciensem legfeljebb hat hét múlva visszatér a munkába – magyarázta a szakember. – Van, amikor már két hét is elég a lábadozásra. Úgy érzem, kissé el lettek itt túlozva a dolgok, hogy politikai célokra lehessen felhasználni ezeket az állításokat.

Ez egészen úgy hangzik, mint amikor színes bőrű emberek akartak szolgálni a hadseregben, vagy nők, vagy épp meleg vagy leszbikus emberek akarták a hazájukat szolgálni – tette hozzá McGinn. – Ezt bármelyik általános iskolás korú gyerek átlátja.”

Tiltakozása jeléül az orvos felajánlotta, hogy azok a katonák, akiket érintene Donald Trump új ötlete, ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatásait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top