nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Ha van régi bankjegyed, hétfőn menj el vásárolni!

Ha van régi bankjegyed, hétfőn menj el vásárolni!

Augusztus elsejétől már nem fizethetsz a régi 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel, mert a jegybank kivonta őket a forgalomból. Igaz, a bankban és a postán beválthatod.
Avatar
MTI
f Ajánlom

Csak hétfőig lehet fizetni a régi 2000 és 5000 forintosokkal, augusztus elsejétől azonban csak az új bankjegyek használhatók a fizetéseknél. A régi bankjegyek a bevonást követően is díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig.

Magyarországon egyszerre körülbelül 450 millió bankjegy van forgalomban 4300 milliárd forint értékben, a jegybank évente 40-60 tonna készpénzt cserél le. 

A pénzbevonás sosem százszázalékos, sokat a turisták  tesznek el emlékbe, mások megfeledkeznek bankjegyeikről. A jegybankhoz a mai napig kerülnek cserére még a kilencvenes években kivont bankjegyek is.

Pataki Tibor, a MNB Készpénz-logisztikai igazgatóságának vezetője korábban elmondta, hogy a 2000 és 5000 forintosok teszik ki a forgalomban lévő összes hazai bankjegy 11,2 százalékát.

Megosztás Facebookon