nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Késes terrortámadás Hamburgban: ismert szélsőséges iszlamista volt az elkövető

Késes terrortámadás Hamburgban: ismert szélsőséges iszlamista volt az elkövető

Levett a polcról egy konyhakést a szupermarketben, kibontotta a csomagolásából, majd vérengzésbe kezdett a kitoloncolásra ítélt iszlamista férfi.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Szélsőséges iszlamistaként szerepelt a hatósági nyilvántartásokban a Hamburgban végrehajtott késes támadás gyanúsítottja. A hatóságoknak ugyan voltak a 26 éves férfi radikalizálódására utaló értesüléseik, de nem a közveszélyes iszlamisták vagy dzsihadisták – muzulmán terroristák – között tartották számon.

A merénylet hátterében szélsőséges muzulmán vallási meggyőződésének és lelki labilitásának keveréke állhat. Arra utaló jeleket nem találtak, hogy lehetnek társai, vagy valamilyen iszlamista terrorhálózat tagja lenne, de a nyomozást ebben az irányban is folytatják még.

Késes merénylet: 1 halott, 7 sérült

A gyanúsított péntek délután egy szupermarketben levett a polcról egy konyhakést, kibontotta csomagolásából és vérengzésbe kezdett. Egy embert megölt, és hét embert megsebesített. Egyikük sincs már életveszélyben.

A férfit járókelők ártalmatlanították az üzlet közelében, végül civil ruhás rendőrök őrizetbe vették. Emberöléssel, ötrendbeli emberölési kísérlettel és súlyos testi sértéssel gyanúsítják. A tettére rótt bűncselekményekről nem beszélt kihallgatásán. Előzetes letartóztatásáról várhatóan szombaton döntenek. 

Kitoloncolás várt rá

A férfi az Egyesült Arab Emírségekben született, és a palesztin népcsoporthoz tartozik. Németországba Norvégiából érkezett 2015 tavaszán. Előtte Svédországban és Spanyolországban tartózkodott. Úti okmányokkal nem rendelkezett, de volt születési anyakönyvi kivonata. Menedékjogi kérelmét elutasították, kitoloncolási eljárás alatt állt.

Az elutasító döntést nem támadta meg bíróságon, és együttműködött a távozását célzó eljárásban a német hatóságokkal és a berlini palesztin képviselettel. Azzal lehetett számolni, hogy hamarosan elhagyja az országot. Még pénteken, a támadás előtt is érdeklődött az idegenrendészeten, hogy megérkeztek-e már papírjai, amelyekkel elutazhat a palesztin területekre.

Megosztás Facebookon