nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Fellép a rendőrség az unokázós csalások ellen

Fellép a rendőrség az unokázós csalások ellen

Nyugdíjas klubokban tartott megelőző felvilágosítást a rendőrség az időseknek az "unokázós csalásokról", melyek hatására érezhetően visszaesett az efféle bűncselekmények száma.
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Kifogja a szelet a csalók vitorlájából a rendőrség azzal, hogy felvilágosító alkalmakat szervezett az időseknek az unokázós csalásokról.  A bűnmegelőzés sikerét mutatja, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb az “unokázós, trükkös csalás”.

Sok elkövető azt használja ki, hogy az idősek általában is segítőkészek, kiváltképp akkor, ha a hozzátartozóikról van szó.

Az unokázós módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot és elhitetik vele, hogy egy közeli hozzátartozója, gyermeke, unokája bajba került: például baleset áldozata lett, életmentő műtétet kell végrehajtani rajta, tartozása van, vagy fogva tartják.

A trükkős csalók így ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

Az ilyen gyanús éjszakai telefon esetében kételkedjenek, kérdezzenek, igyekezzenek minden lehetséges eszközzel meggyőződni a hallottak valóságtartalmáról, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá.

Megosztás Facebookon