Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Megerőszakolásra ítéltek egy kamaszlányt Pakisztánban

Őrizetbe vette egy falu tanácsának húsz tagját a pakisztáni rendőrség, miután utasítást adtak arra, hogy bosszúból erőszakoljanak meg egy kamaszlányt.

A tizenhét éves lányt a közép-pakisztáni Pandzsáb tartomány Multán városában erőszakolták meg kedden – közölte a helyi rendőrfőnök. A tanács azért rendelte el a nemi erőszakot, hogy megbüntessék a lány fiútestvérét, aki állítólag megerőszakolt egy másik lányt ugyanabban a faluban.

Megerőszakolásra ítéltek egy kamaszlányt Pakisztánban

A falusi tanácsok a gyenge, évekig elhúzódó ügyek jellemezte pakisztáni igazságszolgáltatás helyi alternatívái, de a törzsi szokásokon alapuló döntéseket gyakran éri bírálat. Az állam nem ismeri el a tanácsokat törvényesnek, de a falusi közösségekben nagy a társadalmi elfogadottságuk. A rendőrfőnök elmondta, hogy őrizetbe vették a nemi erőszakot elrendelő tanács vezetőjét, de a fő vádlott elmenekült a rendőrök elől, körözést adtak ki ellene.

Pandzsáb főminisztere elrendelte, hogy a rendőrség vegye őrizetbe a tanács minden tagját, és alkalmazza velük szemben a terrorellenes jogszabályokat. A pakisztáni jogvédők az igazságszolgáltatás megreformálást és a magánbíróságok felszámolását követelik. Ezek a tanácsok rendkívül kegyetlen ítéleteket hoznak nőkkel szemben, és a családok közötti torzsalkodások rendezésére hivatkozva a döntések áldozata sok esetben az egyik családhoz tartozó valamelyik leánygyermek.

Címlap

top