nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy nő halálát

Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy nő halálát

Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy japán nő halálát. Szakértők szerint ez az első eset a világon, hogy kullancs okozta betegség ilyen úton terjedt át emberre, a halálát okozva.
NLCafé
f Ajánlom

A japán egészségügyi tárca közlése szerint az ötvenes éveiben járó nő egy legyengült kóbor macskát akart állatorvoshoz vinni, amikor az állat megharapta őt. Tíz nappal később halt meg, a vérvizsgálat kimutatta, hogy kullancsok okozta magas lázzal járó trombicitopénia (alacsony vérlemezkeszám (SFTS) szindrómában szenvedett.

Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy nő halálát

Mivel a nőn nem találták kullancscsípést, az orvosok úgy vélik, hogy a betegség csak a kullancsfertőzött macska harapása révén terjedhetett át a nőre. 

Az SFTS egy viszonylag új fertőző betegség, Kínában, Dél-Koreában és Japánban ütötte fel a fejét. A kullancs terjesztette vírus halálozási aránya akár 30 százalék is lehet, különösen az 50 év fölötti emberek esetében válhat súlyossá a betegség. A japán sajtó szerint az SFTS először 2013-ban bukkant fel a szigetországban, és azóta 266 embert betegített meg. Közülük 57-en meghaltak. A betegséget minden esetben közvetlen kullancscsípés okozta. Kezelésére nincs hatékony gyógyszer.

Megosztás Facebookon