Aktuális

Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy nő halálát

Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy japán nő halálát. Szakértők szerint ez az első eset a világon, hogy kullancs okozta betegség ilyen úton terjedt át emberre, a halálát okozva.

A japán egészségügyi tárca közlése szerint az ötvenes éveiben járó nő egy legyengült kóbor macskát akart állatorvoshoz vinni, amikor az állat megharapta őt. Tíz nappal később halt meg, a vérvizsgálat kimutatta, hogy kullancsok okozta magas lázzal járó trombicitopénia (alacsony vérlemezkeszám (SFTS) szindrómában szenvedett.

Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy nő halálát

Mivel a nőn nem találták kullancscsípést, az orvosok úgy vélik, hogy a betegség csak a kullancsfertőzött macska harapása révén terjedhetett át a nőre. 

Az SFTS egy viszonylag új fertőző betegség, Kínában, Dél-Koreában és Japánban ütötte fel a fejét. A kullancs terjesztette vírus halálozási aránya akár 30 százalék is lehet, különösen az 50 év fölötti emberek esetében válhat súlyossá a betegség. A japán sajtó szerint az SFTS először 2013-ban bukkant fel a szigetországban, és azóta 266 embert betegített meg. Közülük 57-en meghaltak. A betegséget minden esetben közvetlen kullancscsípés okozta. Kezelésére nincs hatékony gyógyszer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top