nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Hajóroncsok bukkantak ki a Dunából, jönnek a kincsvadászok

Hajóroncsok bukkantak ki a Dunából, jönnek a kincsvadászok

Az alacsony vízállás miatt második világháborús német hajók váltak láthatóvá a Duna szerbiai szakaszán, a román határhoz közeli Prahovónál.
MTI
f Ajánlom

A folyóból a német hadiflotta egyik hajójának árbóca és egy parancsnoki hajó fedélzetének egy része vált láthatóvá. 

A helyi sajtó beszámolója szerint a most láthatóvá vált hajókat 1944 szeptemberében süllyesztették el Walter Stettner Ritter von Grabenhofen altábornagy parancsára. német haderő 1944. szeptember 5. és 7. között a német Fekete-tengeri flotta 177 hajóját süllyesztette el, amikor az a Vörös Hadsereg elől vonult vissza. 

Az utóbbi tíz évben többször is felmerült, hogy kiemelik a második világháborús hajókat a folyóból, ám ez mindeddig nem történt meg. Ennek leginkább az az oka, hogy nincs rá elég pénz: a művelet egyes becslések szerint akár 400 millió dollárba, mintegy 107 milliárd forintba is kerülhet. 

A hajóroncsok viszont az utóbbi hét évtizedben megnehezítették a folyami hajózást a Vaskapu-szoros utáni szakaszon, ráadásul a hajókon fel nem robbant gránátok is vannak.

Nem először fordult elő, hogy a Duna alacsony vízszintje miatt 1944-ben elsüllyedt hajók felszínre kerülnek. Ilyenkor a hajók közelében megjelennek a színesfémtolvajok, és igyekeznek minél értékesebb részeket megszerezni a roncsokból. Egyes elméletek szerint a hajóroncsok rengeteg aranyat és hatalmas kincset rejtenek, amelyet a németek a szovjetektől raboltak el.  

Megosztás Facebookon