Aktuális

12 ezer magyar diploma folyt el a lefolyóba

Tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy felsőfokú tanulmányaik végére kell a nyelvvizsga, sokan mégsem tesznek érte semmit – mondta a bent ragadt nyelvvizsgákról a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke a Magyar Hírlapnak.

Majdnem 12 ezer diploma ragadt bent az egyetemeken és főiskolákon 2016-ban azért, mert hiányzott az oklevél kiadásához szükséges nyelvvizsga  írja hétfői számában a Magyar Hírlap az Oktatási Hivataltól kapott tájékoztatásra hivatkozva. Tavaly 11.708-an voltak azok, akik a bizonyítvány hiányában nem jutottak hozzá az oklevélhez. 2015-ben ez a szám 9354, egy évvel korábban 8500 volt. Az adatok szerint egyre többen hagyják elfolyni a lefolyóba a diplomájukat, legalábbis nem nyelvvizsgáznak le időre.

Fotó: Lucas Pimenta/Unsplash
Fotó: Lucas Pimenta/Unsplash

A lapnak a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke azt mondta: hasznos lenne, ha a kormány újraindítaná a Diplomamentő programot. Salusinszky András szerint megoldást jelenthetne a nyelvtanítás megreformálása a közoktatásban, aminek érdekében a kormány ősszel reprezentatív kutatásba kezd. Az egyetemi hallgatók tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy felsőfokú tanulmányaik végére kell a nyelvvizsga, sokan mégsem tesznek érte semmit tette hozzá.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top