Aktuális

Vizes vb: úgy érzik az ápolók, átverték őket

Az ápolók kivették a munkahelyükön a szabadságukat, hogy a vizes világbajnokságon dolgozhassanak, de a beosztásuk folyamatosan változik, cserélődnek a munkanapok, és akkora a fejetlenség, bánják már, hogy egyáltalán elvállalták a munkát - erről beszéltek az NLCafénak.

“Én eddig 2 napot dolgoztam Balatonfüreden, ahol szerintem egy kicsit jobban mennek a dolgok, mint a budapesti helyszíneken, mert jó az egészségügyi teamet összefogó vezető.

Azt látom, hogy teljes a fejetlenség egyébként a helyszíneken, senki nem tudja előre, hogy mikor fog dolgozni, nekem például most mondták le a holnapi napomat, úgyhogy pakolok, és utazom vissza Budapestre. 

De nem csak velem fordult elő ez, hanem másokkal is. Az orvoshiány már most látható, mert a cserélgetések miatt nem tudják megoldani a beosztásukat. A fizetés miatt is aggódunk, nem tudom, hogy megkapjuk-e az ígért bérünket” – mondta el egy névtelenséget kérő ápoló az NLCafénak, aki jelentkezett a vizes vb-re, hogy azzal is kereshessen pénzt.

Fina 2017 – félnek, hogy nem fizetnek nekik

Egy ápolónő is hasonló problémákról panaszkodott, ő éppen Budapesten van beosztva, a balatoni helyszínt nem ismeri.

“A kezdetektől fogva fejetlenség van, de a legrosszabb az állandó cserélgetés a beosztásban. Kivettük a szabadságunkat az előre megbeszélt napokra, és bár most csütörtök van, még mindig nem tudom a jövő heti beosztásomat biztosan. Így nagyon nehéz a munkahelyemen is dolgoznom, erre a szervezők közül senki sem gondol.

Tegnap 14 órát dolgoztam, étlen-szomjan, reggel héttől este fél tízig, senki sem kérdezte meg, hogy éhes vagyok-e, holott rendes ellátásról volt szó. Saját ruhában kellett mennünk, mert a formaruhákat nem kaptuk még meg, kíváncsi leszek, hogy lesz-e egyáltalán, ezt is megígérték.

Napról napra egyre nagyobb a káosz, én minden emailt eltettem az első perctől fogva, mert egy kicsit aggódom, hogy vajon megkapjuk-e a fizetésünket. Azt sem értem, hogy a kiválasztott, továbbképzésen részt vett kollégák közül az egyik 10-15 napot kapott, más pedig csak négyet, vagy nyolcat, mi alapján döntötték el ezt… A tegnap velem dolgozó orvost például arról kérdezték, hogy akar-e több beosztást, mert sokan lemondták, nagy az orvoshiány. Én mindennap lefényképezem a jelenléti ívet, hogy bizonyítani tudjam a ledolgozott munkanapjaimat, így remélem, hogy nem lesz fizetési nehézség, az órabérem egyébként bruttó négyezer forint óránként, remélem, megkapom majd.”

Fotó:MTI/Máthé Zoltán
Fotó:MTI/Máthé Zoltán

A mentősök csak elbújva ehetnek a vizes vb-n

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói már ott vannak a vizes vb helyszínén, a sporteseményen pedig egy speciális etikett szerint kell dolgozniuk. A szabályzat szerint “ételt, italt egységeink be tudnak vinni, a bevitt ételeket félrehúzódva el tudják fogyasztani.” Nem járkálhatnak a helyszíneken, “kíváncsiskodó sétálgatásuk, bolyongásuk kitiltást eredményezhet”, kerülniük kell a hangoskodást és a szurkolást, nem dohányozhatnak szabadtéren sem, csak a kijelölt pontokon – írja a Bors. A lap szerint a mentősök megalázónak tartják a rendeleteket, úgy érzik, evés közben úgy kell elbújniuk, mint az állatoknak. 

A beosztást már akkor elkészítettük, amikor a kollégák elvégezték a speciális képzést. Itt ötszáz ember logisztikájáról van szó, amit elég nehéz lenne pontosan tartani, hiszen vannak előre nem látható körülmények – kieső munkatársak, elmaradó nap, mondjuk vihar miatt, edzések kihagyása -, de eddig 98%-ban tartjuk magunkat az eredeti tervhez” – mondta az NLCafénak Dr. Merkely Béla, a versenysorozat orvosi és egészségügyi ellátásáért felelős vezetője. “Hat sportág ötven verseny-, és nyolc edzéshelyszínén valamint harminc hotelben kell megszerveznem az ellátást, ami még akkor sem egyszerű, ha nincsenek az orvosainknak, ápolóinknak különleges kérései. Csakhogy vannak, kezdve az egyenruha anyagától addig, hogy mikor, és milyen versenyen szeretnének dolgozni. Van, amit figyelembe tudunk venni, van, amit nem. De mi eleve nem garantáltunk öt napnál többet – van, akinek ennél kevesebb, de általában inkább több jutott. Mindenesetre most orvos és ápoló is dolgozik bőven elég. A formaruháját a kezdésig mindenki megkapja. Gyümölcsöt, vizet és hasonlókat biztosítunk, de teljes étkezéseket nem tudunk, azt szerintem más munkahelyeken sem szokás. Büfébe mindenkinek lehetősége van elmenni. A fizetés? Szuperbruttóban négyezertől nyolcezer forintig keresnek a kollégák óránként, de remélem, nem a pénz, inkább az élmény miatt dolgoznak – én legalábbis ilyen csapatot szeretnék.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top