Aktuális

Cuki pampanyulak születtek Nyíregyházán – fotók

Mozgalmas volt az utóbbi két hónap a Nyíregyházi Állatpark Andok kifutójában, mert sorra születtek a cuki pampanyúlkölykök.

Különleges állat a pampanyúl, más néven nagy mara, földünk második legnagyobb rágcsálója. Elsőre egy őz és egy nyúl szerelemgyerekének tűnik, de valójában a tengerimalacok családjába tartozik. A Nyíregyházi Állatparkban három tenyészpár él nagy egyetértésben, és idén, a látogatók és a gondozók legnagyobb örömére, mindhárom családban születtek utódok.

A pampanyulak azért is különlegesek, mert a többi rágcsálóval ellentétben monogámok, párjukat egy egész életre választják, és kölykeiket közösen nevelik fel.  

A tartós párkapcsolatnak több oka is van: A nőstény évente két alkalommal, akkor is csupán néhány órán át fogamzóképes, így a hímnek állandóan választottja közelében kell maradni, nehogy elszalassza az alkalmas időpontot – írja a pampanyulakról a Nyíregyház Állatpark honlapja.

A kölykök három hónap vemhesség után születnek meg, és egy napon belül már önállóan mozognak a kotorékban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top