nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Ma este kivégezhetik a félig magyar férfit az USA-ban

Ma este kivégezhetik a félig magyar férfit az USA-ban

A magyar külügy is tiltakozik a két embert agyonlövő 35 éves férfi kivégzése ellen, amit ma estére tűztek ki Virginia államban.
NLCafé
f Ajánlom

William Morva viszonylag fiatalon került először összeütközésbe a törvénnyel. Az apai ágon magyar férfi a középiskolából való kibukása után betöréses rablás és lőfegyverrel visszaélés miatt került börtönbe – írja a hvg.hu. Morvát 2006-ban orvosi kezelésre szállították egy helyi kórházba, ahonnan kísérőjét leütve megszökött. Ezután megszerezte a seriff fegyverét, és közvetlen közelről lelőtte a kórházi biztonsági őrt. Másnap hátulról fejbe lőtt egy rendőrt, aki éppen őt kereste. Végül újra elfogták, és 2008-ban halálra ítélték.

William Morva a bírósági tárgyaláson (Fotó: Virginia Department of Corrections)
William Morva a bírósági tárgyaláson (Fotó: Virginia Department of Corrections)

Morva ügyvédjét a Magyar Nemzet is megkereste, aki elmondta, kegyelmi eljárást kezdeményezett azért, hogy védence halálos ítéletét a férfi pszichotikus elmezavara miatt változtassák életfogytig tartó börtönbüntetésre, pszichiátriai felügyelet mellett.

Mint azt az NLCafé is megírta, nem sokkal ezután a CitizenGo oldalon petíciót is indítottak Morva érdekében, emellett a Mercy for Morva című oldalon gyűjtik az esettel kapcsolatos híreket.

A férfi érdekében civil jogvédők, virginiai politikusok, de az EU amerikai nagykövete és Spanyolország is felszólalt. A tegnapi nap során az ENSZ is felszólította Terry McAuliffe virginiai kormányzót, hogy akadályozza meg a kivégzést. A magyar külügy is Virginia első emberéhez fordult, hogy kegyelmet kérjenek William Morva számára. Egyelőre nincs hír arról, hogy a kivégzést elhalasztanák, azonban erre ma este 21 óráig, a halálos ítélet végrehajtásának időpontjáig bármikor sor kerülhet, ha McAuliffe kormányzó szerint van megfelelő indok az ítélet megmásítására.

Megosztás Facebookon