Aktuális

Az ország másik végébe költöztetnék a Közlekedési Múzeum egy részét

Amióta kiderült, hogy szűkös lesz a hely a Közlekedési Múzeum új városligeti épületében a tetemes gyűjteménynek, azóta megy a fejtörés, hogy hova is lehetne a repülőket, vonatokat és egyéb nagyobb méretű relikviákat elhelyezni. Úgy néz ki, hogy egyre jobban szétdarabolódik a múzeum, egy részét vidékre vinnék.

Mindenképpen barnamezős beruházásban, lehetőleg valamilyen kevéssé hasznosított vagy teljesen kihasználatlan vasúti területen épülhet fel az új Közlekedési Múzeum. A tervek szerint komoly profiltisztításra készül a múzeum vezetése, amiből más kiállítóhelyek, tárlatok is nyerhetnek. A folyamat végére akár több izgalmas kiállítás is létrejöhet – mondta a Magyar Időknek a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, Vitézy Dávid.

Miután a múzeumi negyed keretében megvalósítani tervezett új Közlekedési Múzeumról kiderült, hogy a városligeti helyszíne még a föld alatti bővítéssel sem lenne elég a teljes tárlat elhelyezésére, az egész projektet újra kellett tervezni. A nagyobb relikviákat máshová kell költöztetni. A cikk szerint jelenleg a szóba jöhető helyszíneket vizsgálják, a végeredményről pedig Vitézynek szeptember végéig kell jelentést készítenie a kormány számára. 

Februárban már csak a hűlt helyét lehetett találni a régi Közlekedési Múzeumnak.
Februárban már csak a hűlt helyét lehetett találni a régi Közlekedési Múzeumnak.

Korábban írtuk, hogy a Kőbányai úti Északi Járműjavító a legesélyesebb arra, hogy a múzeum közlekedési emlékeinek, a vonatoknak, repülőknek helyet adjon, és ezt a főigazgató is megerősítette a Magyar Időknek. Vitézy Dávid azt is hozzátette, hogy a magyar feltalálók és a hazai innováció történetét bemutató kiállítás, a Műszaki Múzeum maradna csak a ligetben.

Az a főigazgató elképzelése, hogy minden mozgásképtelen jármű kerüljön a Közlekedési Múzeum új központjába, és minden olyan jármű, amely működik és tud utast szállítani, a BKV nosztalgiajárat-flottájába. Ugyanakkor lenne egy olyan gyűjtemény is, amelyet még messzebbre költöztetnének: Vitézynek állítólag nincs ellenére, hogy az űrhajózási relikviákat vidékre vigyék. Méghozzá a Közlekedési Múzeum többi részétől jó messzire: az első magyar űrhajós szülőfalujába, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházára szállítanák ezeket a műtárgyakat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top