nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Az utolsó utáni pillanatban mentették meg ezt az állatot a kihalástól

Az utolsó utáni pillanatban mentették meg ezt az állatot a kihalástól

Kis túlzással a halálból hozták vissza az ecuadori kutatók ezt a békafajt, amelyről már több évtizede azt hitték, hogy kihalt. Erre kiderült, hogy mégsem.
NLCafé
f Ajánlom

Még a jambato béka (Atelopus ignescens) Wikipédia-oldala szerint is 1989 óta kihalt fajnak számít ez az Ecuadorban egykoron honos kétéltű. 

A biológusok is sokáig így tudták, mígnem tavaly mégiscsak rábukkantak néhány még élő példányára a jambatónak. Az ecuadori kutatók a békákat azonnal a kétéltűek védelméért fenntartott quitói központba (Jambatu Center for Amphibian Conservation) vitték, tudván, hogy valószínűleg kezükben van az utolsó ilyen békafaj megmentésének lehetősége.

Az utolsó utáni pillanatban mentették meg ezt az állatot a kihalástól

A békákat laboratóriumi körülmények között azóta is megfigyelés alatt tartják, és a kutatók azon vannak, hogy a jambato békákat szaporítsák. Az első próbálkozások sikeresnek bizonyultak, a központban 500 tojást raktak le eddig, belőlük pedig már ki is keltek az utódok, amelyek szintén a laboratóriumban nevelkednek. A herpetológusok tervei szerint két éven belül kiengedhetik a természetbe a megmentett faj újabb példányait. 

A Quartz kiemeli, hogy az Ecuadorban élő közel 500 kétéltűfajt leginkább a klímaváltozás és az élőhelyük elpusztítása fenyegeti. Ebből 186 faj a kihalás szélén áll jelenleg.

 

Megosztás Facebookon