Aktuális

Fekete Bárd: új maffia jelent meg Európában

Szicíliában már egyre kiterjedtebb hálózata van a nigériai Fekete Bárd (Black Axe) bűnözői csoportnak.

A nigériai Black Axe több forrás szerint is olyan befolyásra tett szert Szicíliában, hogy a hagyományosan erős helyi maffia sem mer hozzájuk nyúlni, illetve együttműködik velük. A szervezet június közepén került be a hírekbe, mikor az olasz rendőrség elfogta egy bandatagjukat.

Lagoson letartóztatott Black Axe-bandatagok
Lagosban letartóztatott Black Axe-bandatagok

A Fekete Bárd kábítószer-csempészettel, prostitúcióval és embercsempészettel is foglalkozik. A nigériai szervezet és más Európába érkező afrikai bűnözői csoportok már korábban is ismertek voltak, a 2014-től felerősödő menekültválság viszont a kezükre játszott. A Líbia felől megnyílt határok révén egyrészt sokkal könnyebbé vált az embercsempészet, illetve a behozott, főleg nigériai, szenegáli és környékbeli nők prostitúcióra kényszerítése. Másfelől a kábítószer-csempészetnek is új útjai nyíltak.

Az olasz hatóságok EU-s segítséget is kaptak, de alapvetően tehetetlenek a kiszolgáltatott menekülteket is kihasználó, egyre szervezettebb bűnbandák ellen. (via 24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top