nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Hivatalosan is tartós vízhiány van Magyarországon

Hivatalosan is tartós vízhiány van Magyarországon

Július 1-jei kezdőnappal a belügyminiszter kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az egész ország területére. Az intézkedést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezte.
Forrás: MTI
f Ajánlom

Mindez azt jelenti, hogy július 1-jétől visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

Hivatalosan is tartós vízhiány van Magyarországon

Az intézkedés az éghajlati anomáliák által okozott termésátlag-csökkenés megállítását, illetve a költségterhek mérséklését célozza. A vízkészlet-járulék kiszámításáról szóló rendelet szerint a június 17-től június 30-ig történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészlet-járulék összegét 20 százalékkal csökkenteni kell. 

A NAK korábban a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében a vízhiányos időszak visszavonásig érvényes megállapítását kezdeményezte, tekintettel a megelőző időszak csapadékhiányára, amely miatt már akkor 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermést vártak. Emlékeztetnek, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján hosszabb távon is száraz, meleg, csapadékmentes időszakot vártak, amely azóta be is igazolódott. A kialakult helyzet fokozza az aszálykárokat, valamint a szabadtéri tűzesetek kockázatát.

Megosztás Facebookon