Aktuális

Merényletet terveztek a francia elnök ellen

A francia nemzeti ünnepen tervezett merényletet Emmanuel Macron államfő ellen egy szélsőjobboldali férfi, akit a napokban vettek őrizetbe Párizsban.

A franciák nemzeti ünnepén, július 14-én tartott hagyományos katonai díszszemlén meg akarta ölni Emmanuel Macron államfőt egy 23 éves szélsőjobboldali  férfi, akit Párizs egyik elővárosában, Argenteuil-ben fogtak el a múlt héten.

A kihallgatáson magát nacionalistának valló férfinak több célpontja is volt, Emmanuel Macron államfőn kívül “muzulmánokra, zsidókra, feketékre és homoszexuálisokra” akart támadni. A rendőrségnek akkor tűnt fel, amikor videojátékokat népszerűsítő internetes oldalakon próbált meg fegyvert beszerezni. Több internetező is bejelentést tett ellene azon a hatósági platformon, ahol jelezni lehet interneten terjesztett törvénytelen tartalmakat vagy gyanús viselkedést. 

(MTI/EPA pool/Etienne Laurent)
Emmanuel Macron, francia miniszterelnök – (MTI/EPA pool/Etienne Laurent)

A rendőrök három konyhakést találtak a gyanúsított gépkocsijában, a számítógépe átvizsgálása során pedig kiderült, hogy interneten keresett potenciális célpontokat. 

A férfinak már volt dolga a rendőrséggel: 2016-ban három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték rasszista gyűlöletkeltés és terrorizmus dicsőítése miatt, miután a 2011-ben Norvégiában 77 embert meggyilkolt neonáci meggyőződésű Anders Behring Breivik tetteit méltatta. 

A gyanúsított profilja és terve a hatóságok szerint emlékeztet Maxime Brunerie merényletkísérletére, aki 2002. július 14-én a katonai díszszemle elején Jacques Chirac akkori államfő gépkocsiját vette célba a párizsi Champs-Elysées sugárúton.

A szintén szélsőjobboldali mozgalmakkal szimpatizáló, akkor 25 éves támadó egy gitártokba rejtett 22 mm-es karabélyból adott le nem célzott lövést, amitől senki nem sérült meg. A férfit 2004-ben tíz év szabadságvesztésre ítélték, a perében azt mondta, hogy “valami történelmi dolgot” akart végrehajtani, 2009 augusztusban szabadult.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top