Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Ennyit kapnak a vörösiszap-katasztrófa vagyoni károsultjai

Döntött a kormány a vörösiszap-katasztrófa során megkárosult emberek jogerős vagyoni kárának megtérítéséről. A hét évvel ezelőtt történt baleset károsultjai összesen 70 millió forintot kapnak.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton Devecserben jelentette be a vagyoni kár megtérítésének összegét. Kovács Zoltán elmondta: a döntésre azért volt szükség, hogy azok, akik jogerősen pert nyertek a felszámolás alatt álló Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen, biztosan hozzájussanak a kártalanítás tőkeösszegéhez. Elmondása szerint a vagyoni károk megtérítésére a kormányzat által vállalt állami segítségnyújtás “több mint tíz családot érint”.

Ennyit kapnak a vörösiszap-katasztrófa vagyoni károsultjai

Az államtitkár felidézte, hogy a közelmúltban csaknem 280 millió forint kártérítés kifizetéséről döntött a kormány. Ezt a pénzt azok kapják, akik a vörösiszap-katasztrófa által okozott haláleset vagy tartós, maradandó sérülések miatt nyertek pert a Mal ellen. Ezzel és a mostani döntés nyomán megítélt 70 millió forinttal már csaknem 350 millió forint segítséget nyújt az állam a felszámolás alatt álló céggel szemben fennálló jogerős peres követelések kifizetésében.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy a nem vagyoni kár megtérítésére vonatkozó kérelmeket az érintettek a Devecseri Járási Hivatalban nyújthatják be a jogerős ítélet birtokában, a helyszínen kapott formanyomtatványon.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörös iszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.
 

Címlap

top