nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Hiába tervezték, nem lesz új neve Pest megyének

Hiába tervezték, nem lesz új neve Pest megyének

Mivel az 1949 előtti hivatalos dokumentumokban is inkább a rövidebb, Pest megye elnevezést használták, nem lesz névváltoztatás.
NLCafé
f Ajánlom

Nem támogatta a Pest megyei közgyűlés, hogy megváltozzon a megye elnevezése – közölte az Index.

A Pest megye nevének Pest-Pilis névre történő változtatását a Miniszterelnökség kezdeményezte, mivel indoklásuk szerint a sima Pest megye “nem tükrözi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét”.

Az előterjesztésről azonban áprilisban nem szavaztak, hanem arra kérték a Miniszterelnökséget, hogy készítsenek hatástanulmányt a névváltozás költségeiről és az átnevezéssel kapcsolatos feladatokról. A hatástanulmány a mai napig sem készült el.

Ezért a megyei közgyűlés felkérte a Pest Megyei Levéltárat, hogy történelmi szempontból vizsgálja meg a megye nevének változását. Kiderült, hogy 1949 előtt hivatalosan Pest-Pilis-Solt-Kiskunnak hívták a vármegyét, ám gyakran a hivatalos iratokban is csak Pest megyének nevezték.

Az 1949 előtti dokumentumokban 9864 esetben említik meg teljes egészében kiírva Pest-Pilis-Solt-(Kiskun) vármegyét, és 28.097 helyen szerepel a Pest (vár)megye alak. Ezért nem támogatták a névváltozást.

Megosztás Facebookon