Aktuális

Ezért olyan brutálisan drága a málna

Kétezer forintba kerül egy kiló málna jelenleg Magyarországon, de van, ahol elkérnek érte négyezer forintot is. A termelők szerint még most sem extrém drága a gyümölcs, az ára azért emelkedik, mert egyre kevesebben foglalkoznak itthon málnatermesztéssel.

Mindössze százan foglalkoznak málnatermesztéssel az országban, mert egyszerűen sokaknak nem éri meg a málnával bajlódni. Sok vele a munka: csak egyesével szabad leszedni az apró gyümölcsöt és vigyázni kell rá, hogy közben ne nyomódjon meg. Kevés munkaerőt is találni a szüreteléshez, az emberek általában keveslik az aprólékos, fáradtságos munkáért járó 500 forintos órabért. Így csupán 3-4 kilót tudnak szüretelni a málnából óránként, ami más gyümölcsök leszedéséhez képest nagyon kevésnek számít.

Ezért olyan drága tehát a málna, amelynek ára általában 2000 forintba kerül kilónként. Ám a kilóért elkért árat sokszor már kitenni sem merik a zöldségesek, a vásárló lelki nyugalmának megőrzése érdekében csak a negyedkilós árat (ez 400-450 forint körül mozog) írják ki sok esetben – mutatja be a Tények riportja. 

Ugyanakkor a termelők szerint a kétezer forintos kilónkénti ár még alacsonynak mondható, a nagyobb szemű málnának ugyanis már négyezer forint kilója. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top