Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Időjárás: a kánikula mellett újabb zivatarokra figyelmeztetnek

A meteorológusok előrejelzése szerint a csapadékos, szeles idő miatt az ország sok területén átmenetileg jelentősen felfrissülhet a levegő, pláne, hogy a zivatarokból, záporokból még csütörtökön is kapunk egy adaggal.

Több megyére a hőség és a viharos szél, míg a heves zivatar veszélye miatt az egész országra (köztük több megyére másodfokú) figyelmeztetéseket adtak ki csütörtökre. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet 27-34 Celsius-fok között alakul, délkeleten, keleten lesz a melegebb. Késő estére az eddigi napokkal ellentétben végre 30 fok alá süllyed a hőmérséklet, 18-26 fok közé hűl le a levegő. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy az egy fokkal kevésbé napsütéses idő ellenére csütörtökön is nagyon erős UV-B sugárzás várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint mérséklődik a meleg; különösen az ország északnyugati felén várható néhány fokos lehűlés, de a záporos gócok által érintett területeken is átmenetileg jelentősen felfrissülhet a levegő. Emellett az Alföldön továbbra is 25, a keleti, délkeleti megyékben pedig 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

Az OMSZ az MTI-nek eljuttatott közleményében továbbra is figyelmeztet: a hőség miatt Budapesten és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében még mindig másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Orkán erejű szél is fújhat

Emellett országszerte heves zivatarokkal is számolni kell. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. A károkozó szélrohamokkal kísért heves zivatarok főként a keleti, északkeleti országrészben fordulhatnak elő. Egyes zivatarokban erősen viharos (90-115 kilométer/órás) széllökés sem kizárt, de kis valószínűséggel akár az orkán erejű (akár 120 kilométer/óránál is erősebb) széllökés is előfordulhat. Legtovább a keleti és északi megyékben kell számítani zivatarokra, másutt a délután második felére már jó eséllyel megszűnnek.

Különösen az ország északi felén viharos délnyugati szél várható.

 

Címlap

top