Aktuális

Egyszerűen védheted géped a Petya zsarolóvírus ellen

Tegnap indult világhódító és károkozó útjára Petya, a felturbózott zsarolóvírus. Egy izraeli informatikus már tudja, miként lehet egyszerűen védekezni a behatoló ellen.

Mint a hogy arról tegnap mi is beszámoltunk, már világszerte felbukkant a Petya névre hallgató zsarolóvírus, amely kicsit hasonlít a májusban pusztító és váltságdíjat követelő WannaCry zsarolóvírusra.

Szerencsére izraeli informatikusok hamar megtalálták a módját, hogyan állítsák meg a vírust. “Amikor a rosszindulatú szoftver dolgozni kezd, elsőként ellenőrzi a múltban futott és titkosított mappákat, hogy kétszer ne titkosítsa őket. Az aktiváló fájl nevét keresi a Windows-mappán belül (C:\windows\perfc), és ha megtalálja, akkor nem aktiválja a titkosítást, mert már megtámadottnak véli a számítógépet.”

Petya munkában - forrás: indianexpress.com
Petya munkában – forrás: indianexpress.com

Magyarul létre kell hozni egy perfc.dat nevű fájlt a Windows-mappában, amelyet érdemes írásvédetté tenni. Ez a módszer nem törli le a vírust a gépről, de “oltást ad ellene” a még egészséges gépek számára.

A svájci számítástechnológiai hatóság (MELANI) szerint a Petya néven ismert zsarolóvírus főként Oroszországban, Ukrajnában, Nagy-Britanniában és Indiában okozott fennakadásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top