Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Ismét drágább lesz a horvát autópályán utazni

Az áprilisi 5 százalékos növekedés után újabb tíz százalékkal drágulnak a horvát autópályadíjak július 1-jétől. Ha nyaralni indulunk az Adriára, akkor érdemes az áremelkedésekkel is kalkulálni, ami autópálya-szakaszonként eltérő lehet.

A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetet, ami egyben az autópályadíjak növekedését vonta maga után. Az átalakítás április 3-tól 5 százalékos autópályadíj-növekedéssel járt, és lehetőséget adott további 10 százalékos drágulásra a turisztikai főszezonban, amely július 1-jétől szeptember 30-ig tart.

A Zágráb–Split közötti autópályaszakasz díja 181 kunáról 199 kunára (8283 forint) emelkedik. A Zágráb–Rijeka útszakaszon 70 kuna helyett 77 kuna (3205 forint) lesz a jegy ára. Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre, és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig 122 kuna helyett most 134 kunát fog fizetni.

Az autópályaszakaszok egy részén nem emelkednek az autópályadíjak, míg máshol tíz százalék feletti is lehet a növekedés. Az autópályadíjak euróban is fizethetők.

Az emelés hátterében az áll, hogy a horvát autópálya-beruházásokat kezelő vállalat, a HAC kötelezettségei 5,2 milliárd euróra rúgnak. A cégnek csak az idén 1,14 milliárd euró törlesztőrészletet kell visszafizetnie, jövőre pedig még többet. Az ágazat adóssága az államadósság 13,5 százalékát teszi ki, a bevételek pedig nem elegendőek arra, hogy a következő öt évben fedezzék a hiteleket.

Címlap

top