Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Meghalt Garas Klára

Garas Klára negyven évig dolgozott a Szépművészeti Múzeumban, ebből húsz évig, nyugdíjba vonulásáig a múzeum főigazgatója volt.

Életének 98. évében hétfőn elhunyt Garas Klára művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum egykori főigazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja – közölte kedden a múzeum.
Az intézményt több mint húsz évig vezető Garas Klárát a Szépművészeti Múzeum saját halottjának tekinti.

  • Garas Klára 1919-ben született Rákosszentmihályon.
  • 1937-ben érettségizett a Mária Terézia Leánygimnáziumban, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténet-régészet szakán folytatta tanulmányait, Hekler Antal tanszékén.
  • 1941-ben summa cum laude doktorált.
  • A Szépművészeti Múzeumban helyezkedett el, összesen negyven évig dolgozott az intézménynél, végigjárta a kutatói állások lépcsőit.
  • 1964. január 1-jétől nyugdíjba vonulásáig, 1984. március 31-ig a múzeum főigazgatója volt.

Kutatási területe a 16–18. századi magyarországi, itáliai és közép-európai festészet, valamint az osztrák barokk (Maulbertsch és köre) volt. Tudományos munkásságán és múzeumi pályafutásán túl számottevő volt a szakmai közéletben kifejtett tevékenysége is.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagjává 1973-ban, rendes tagjává pedig 1985-ben választották meg. Megválasztották a Comité International d’Histoire de l’Art tiszteleti tagjává is.

Garas Klárát 1977-ben Móra Ferenc-emlékéremmel, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Címlap

top