Aktuális

Három napon belül életbe léphet Amerikában a beutazási korlátozás

Az amerikai legfelsőbb bíróság jóváhagyta a beutazási tilalmi rendelet egyes részeit. A döntéssel megnyílt a lehetőség Trump előtt: korlátozhatja a nem amerikai állampolgárok beutazását Szíriából, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből.

Az amerikai legfelsőbb bíróság feloldotta a tiltást Donald Trump amerikai elnök bevándorlási rendeletének bizonyos részeiről, így a testület döntése nyomán 72 órán belül, már csütörtökön életbe lépnek az átmeneti beutazási korlátozások.

A március elején kelt rendeletet két alsóbb fokú bíróság szinte azonnal felfüggesztette, és a Fehér Ház fellebbezését két szövetségi fellebbviteli bíróság is elutasította. A legfelsőbb bíróság azonban hétfőn délelőtt azonnali hatállyal érvényesnek nyilvánította a rendelet legfőbb részeit, köztük a menedékkérelmek elbírálásának 120 napra történő leállítását, és a menekültek befogadását is felfüggesztik ennyi időre.

Három napon belül leállíthatja Amerika a menedékkérelmek elbírálását

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csütörtökön már nem engedik repülőre szállni az Egyesült Államok felé a hét, többségében muszlimok által lakott ország állampolgárait, és a meglévő vízumaikat is visszavonják. Ugyanakkor a legfelsőbb bíróság érvényben hagyta az alsóbb fokú bírósági döntések azon passzusát, amely lehetővé teszi a rendelet elleni fellebbezést mindazoknak, akiknek rokonai élnek az Egyesült Államokban. A rendelet egészének mérlegelését a nyári vakáció után, október elején kezdi meg a testület.

A döntést természetesen üdvözölte Donald Trump, de közleményben adott hangot elégedettségének a belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca is.

Az ellenzék Amerika-ellenes támadásról beszél

Egy sor ismert demokrata párti politikus, valamint több, a bevándorlás liberalizálását szorgalmazó szervezet és aktivista azonban hétfőn azt ígérte, hogy folytatja a harcot a rendelet ellen. Tom Perez, a Demokrata Párt országos bizottságának elnöke azt mondta, hogy az elnöki rendelet változatlanul az ország “vallási szabadsága ellen irányuló, alkotmányellenes és Amerika-ellenes támadás”.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet amerikai irodájának vezetője, Margaret Huang szerint a rendelet nem annyira “óvja bárkinek is a biztonságát”, mint inkább “ártatlan emberek millióit démonizálja, továbbá aggodalmat és bizonytalanságot kelt azokban, akik az Egyesült Államokba szeretnének utazni rokonlátogatásra, dolgozni vagy tanulni, majd utána haza is térnek”.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top