Aktuális

Titokzatos óriásfolt úszott a Balatonon

Arra gyanakodtak, hogy egy hajóból ömlött olaj a Balatonba.

Harmadfokú vízminőségi védelmi készültséget rendeltek el a Balatonon, mivel egy nagyjából 70-szer 50 méter kiterjedésű olajfolt úszik a Keszthely és Gyenesdiás közötti szakaszon – tájékoztatta a Kossuth Rádiót az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense vasárnap.

A helyszínre vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek érkeztek. Arra gyanakodtak, hogy egy hajóból ömlött nagy mennyiségű olaj a tóba.

Gigantikus olajfolt úszik a Balatonon
A Balaton a keszthelyi kikötőből
A kép illusztráció!

Gyenesdiás polgármestere az OnlineBalatonnak azóta úgy nyilatkozott: semmi jele annak, hogy komoly következményekkel járó környezetszennyezés történt volna a Balatonon. A strandot pedig sokkal inkább a közelgő vihar miatt ürítették ki.

Hogy az olajszerű folt pontosan mi volt, azt egyelőre még nem tudni biztosan. Elképzelhető ugyanis az is, hogy egy algafaj okozta a vízen úszó foltot, mely virágzáskor olajhoz hasonló állagú és szagú anyagot bocsát ki magából, ez azonban teljesen természetes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top