Aktuális

Ítélet született a gyilkos szamarak gazdájának ügyében

2013-ban történt, hogy egy magyarszecsődi állattartónak két szamara valahogy kiszökött a kapun, és az állatok megöltek egy nyugdíjas tűzoltót. Most a gazda ügyében ítéletet hozott a bíróság.

Másodfokon is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Ítélőtábla kedden a gyilkos szamarak gazdáját. A példátlan és vérfagyasztó eset nyilvános ülésére az után került sor, hogy a Szombathelyi Törvényszék ítéletét mind az ügyészség, mind a védelem megfellebbezte – írja a Kisalföld.hu

A most 45 éves B. J.  őstermelőként jó pár háziállatot tartott a birtokán: juhokat, birkát, kutyákat, egy csődört, egy kancát, valamint két szamarat. A szamarak tenyésztésére őstermelői jogosultsága nem volt, és noha a szamarak viselkedését  – mint a Győri Ítélőtábla ítéleti összefoglalója közölte – ismerte, a tartásuk szakmai körülményeiről, követelményeiről nem tájékozódott. Ezenkívül a gazda a hatóságok felé sem teljesítette a szükséges bejelentési, tájékoztatási kötelezettségét. 

A gyilkos szamarak vonszolták, harapták, megtaposták áldozatukat

A tragikus napon, 2013. május 13-án, amikor az állattartó távozott otthonról, vasreteszekkel és egy kötéllel becsukta a kerítésének kétszárnyú kapuját, de lakatot nem használt. Ennek következtében a szóban forgó két szamár valahogy kijutott a kapun, és a kavicsos úton motorozó nyugdíjas tűzoltót megtámadta. A szamarak ötven méteren keresztül vonszolták az embert, megtaposták, több helyen megharapták. A férfi még a helyszínen meghalt.

A bíróság a szamarak gazdáját gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év 6 hónapnyi fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A védelem felmentést kért, az ügyészség pedig azt, hogy – a büntetés súlyosítása nélkül – állapítsák meg, hogy őstermelőként a hanyag gondatlanságot foglalkozás körében követte el a férfi. A Győri Ítélőtábla ezt a véleményt osztotta.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top