Aktuális

Ez lett a következménye a minimálbér emelésének

A minimálbér nagymértékű emelése után hirtelen megnőtt a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma is Magyarországon.

A nem teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma szokatlanul nagy mértékben, 4,6 százalékkal, 301 ezerre növekedett a nemzetgazdaságban. A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint feltételezhető, hogy az utóbbiak között vannak olyanok is, akiknél az átsorolására csak “papíron”, a minimálbér emelése miatt került sor – írja a Világgazdaság.

A minimálbért idén 15 százalékkal, míg a garantált bérminimumot 25 százalékkal emelték idén Magyarországon. A szakemberek szerint is várható volt, hogy sok cégnek megterhelő lesz ez a költségnövekedés, és különféle módszerekkel igyekeznek csökkenteni azt.

A vállalatok több mint 10 százaléka a munkaidő csökkentésével oldotta meg a helyzetet. Nagyon valószínű azonban, hogy sok munkaadó zsebbe fizet a papíron részmunkaidőben, valójában azonban teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak. Vagyis a minimálbér drasztikus emelésének következménye, hogy feketébb lett a gazdaság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top