Aktuális

Brexit: megkezdődtek a hivatalos tárgyalások a kilépésről

Brüsszelben tárgyalóasztalhoz ült Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója és David Davis brit Brexit-ügyi miniszter, hogy megkezdjék az első hivatalos tárgyalásokat az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről.

Az első szakaszban az uniós és a brit állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, valamint az ír–északír határról fognak szólni. Ez az első tanácskozás remélhetőleg arra is jó lesz, hogy a tárgyaló felek meg tudják határozni a prioritásokat, a tárgyalások menetrendjét és ütemtervét, valamint összegezni tudják a megválaszolandó kérdéseket.

 David Davis (a baloldalon) és Michel Barnier.
David Davis (a bal oldalon) és Michel Barnier

Michel Barnier azt mondta, hogy először a Brexit által okozott bizonytalanságokat kell kezelni, amelyek elsősorban a brit és az uniós állampolgárokat, az uniós szakpolitikák kedvezményezettjeit érintik, de ezek a brit és uniós határokra is hatással lesznek, különösen Írország tekintetében.

David Davis hozzátette, hogy bár éppen az Egyesült Királyság kilépéséről tárgyalnak, reméli, hogy új, erős és különleges kapcsolatot alakítanak ki az európai szövetségeseikkel és barátaikkal. “Több van, ami összeköt, mint ami elválaszt bennünket” – fogalmazott Davis.

Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A referendumon a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra. Theresa May brit miniszterelnök idén március 29-én jelentette be hivatalosan Nagy-Britannia unióból való kilépésének szándékát, így a szigetország uniós tagsága 2019 márciusában szűnhet meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top