Aktuális

Több ezren demonstrálhatnak a Tescókban a nyáron

Ha nem sikerül feljebb tornázni a béremelésük összegét, akkor a nyáron több Tescóban is demonstrálni fognak az alkalmazottak, az ügyük mellett kiálló vásárlók és önkéntes aktivisták. Júliusban munkalassításra lehet számítani az áruházakban.

Június 20-án tartják a következő bértárgyalást a Tesco áruházlánc vezetői és a szakszervezetek, ezt követően nyilvánosságra kerül, hogy pontosan mikor és milyen törvényes eszközökkel fejezik ki elégedetlenségüket a dolgozók az üzletlánc évek óta elhibázott bérpolitikája miatt – értesült a Magyar Idők.

A cikk szerint eddig több ezren csatlakoztak az áruházi alkalmazottak helyzetének javítását célzó országos demonstrációs kezdeményezéshez, melynek részeként júliusban munkalassításra lehet számítani több Tesco-egységben.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke azt mondta, hogy a következő bértárgyaláson megpróbálják jelentősen feljebb tornázni a vállalat által a múlt héten bejelentett, dolgozónként bruttó négyezer forintos béremelés összegét. Amennyiben ez nem sikerül, még azon a napon bejelentik, hogy a nyár során mikor és milyen helyszíneken várhatók a demonstrációk.

Bubenkó kiemelte, hogy az országos elégedetlenségi hullámmá dagadó ügyhöz az érintett dolgozók mellett vásárlók, önkéntes aktivisták is csatlakoztak, akik a kijelölt Tesco áruházakban részt vesznek majd a demonstrációkban. A megmozdulásokra akkor lehet számítani, ha a cég alkalmazottainak 70 százalékát kitevő fizikai dolgozók esetében a vállalat által júliustól tervezett bruttó 165 ezer forintos fizetések az újabb tárgyalásunk eredményeként nem közelítik meg a bruttó 200 ezer forintos bérkövetelést. 

Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke arról beszélt a lapnak, hogy több ezer aláírás gyűlt már össze annak támogatására, hogy a szakszervezetek fellépjenek a kiskereskedelmi munkavállalók tisztességes bérezése érdekében. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top