Aktuális

Nyomoznak Donald Trump ellen az igazságszolgáltatás hátráltatása miatt

Amerikai sajtóértesülések szerint vizsgálatot kezdeményezett az USA 45. elnöke ellen Robert Mueller különleges ügyész, miután az FBI kirúgott igazgatóját múlt héten meghallgatta a Kongresszus.

A hírt a Washington Post jelentette be, amit később, saját forrásaira hivatkozva megerősített a New York Times és a Wall Street Journal is. Robert Mueller különleges ügyész elsősorban a 2016-os amerikai választásokba való orosz beavatkozást vizsgálja.

Robert Mueller feladata lesz kideríteni, hogy Trump bűnös-e vagy sem (Fotó: Getty Images)
Robert Mueller feladata lesz kideríteni, hogy Trump bűnös-e vagy sem (Fotó: Getty Images)

Emellett azért is vizsgálódik az amerikai elnök ügyében, mert James Comey, az FBI volt igazgatója korábban azt mondta, beiktatása után Donald Trump egy személyes találkozón előbb kiküldte a szobából Comey főnökét, Jeff Sessions igazságügyi minisztert és a többi vendéget, négyszemközt pedig azt mondta: “reméli, hogy Comey talál rá megoldást, hogy ejtse a Michael Flynn elleni nyomozást”. Muellernek azt kell most megvizsgálnia, hogy ez a helyzet megvalósította-e a nyomozás hátráltatásának tényállását. Ha igen, akkor Trump nagy bajba kerülhet, le is mondathatják.

Flynn volt Trump először kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadója, ám miután többek között Mike Pence alelnöknek is hazudott arról, hogy találkozott-e orosz diplomatákkal, távozni kényszerült a posztjáról.

A mostani hírek szerint Mueller különféle hírszerzési vezetőkkel beszél majd, hogy megállapítsa, alkalmas lehetett-e Trump megjegyzése a bűncselekmény megvalósítására. Az elnök jogi képviselői botrányosnak nevezték a sajtóértesüléseket. Az elnök többször tagadta, hogy összejátszana Oroszországgal, a mostani nyomozást pedig boszorkányüldözésnek nevezte.

A Washington Post azt írta, hogy Mueller döntése, amely szerint Trump ügyében is vizsgálódik majd, hatalmas fordulatot jelent az ügyben, amely eddig főleg az oroszok tevékenységére fókuszált.

Ahogy mi is megírtuk, James Comey-t múlt héten hallgatta meg az amerikai Kongresszus, ahol azt mondta, bár Trump nem adott egyértelmű utasítást a nyomozás felfüggesztésére, fogalmazásmódja és maga a helyzet – hogy előtte mindenki mást kiküldött a szobából – alapján Comey úgy érezte, hogy ha közvetve is, de parancsot kap a nyomozás befejezésére. Donald Trump egyébként május 9-én mentette fel hivatalából James Comey-t, azzal az indokkal, hogy nincs megelégedve a munkájával, holott korábban több ízben is ennek az ellenkezőjét állította. 

Comey a meghallgatáson azt mondta, biztos benne, hogy Mueller vizsgálni fogja, hogy az amerikai elnök hátráltatta-e a nyomozást. A különleges ügyész valószínűleg Daniel Coats hírszerzési igazgatóval, Mike Rogersszel, a nemzetbiztonsági hivatal, az NSA vezetőjével, illetve Richard Ledgett-et, Rogers helyettesével beszél majd – ezekre a beszélgetésekre a Washington Post szerint már a héten sor kerülhet.

Coatsról egyébként korábban szintén a Washington Post írta meg, hogy márciusban azt mondta a munkatárainak, az elnök megkérte, hogy “állítsa le az FBI-t”. A New York Times rámutatott, hogy a vizsgálat egyelőre nem bűnügyi nyomozást jelent, pusztán információgyűjtést, amelyek alapján az ügyészek később dönthetnek.

Donald Trump hallgat

Az amerikai elnök egyelőre nem kommentálta a történéseket, igaz, jogi képviselői annál hevesebben reagáltak.

“Az, hogy az FBI információkat szivárogtatott az elnökről, botrányos, megengedhetetlen és illegális!” – mondta Marc Kasowitz, Donald Trump ügyvédje, aki feltehetően arra célzott, hogy Comey egy ismerősén keresztül juttatta el a fent említett esetről készített feljegyzéseit a sajtónak. Comey a meghallgatáson ezzel kapcsolatban azt mondta: a találkozóról készült jegyzetét kifejezetten úgy írta meg, hogy az ne essen a titkosítás hatálya alá, ezzel meghagyva magának a lehetőséget, hogy nyilvánosságra hozza.

Trump egyébként korábban már többször kikelt az FBI-tól származó szivárogtatás ellen és álhírnek nevezte a feltételezést, hogy Oroszországgal játszana össze. A New York Times szerint egyébként az amerikai elnök arra is gondolt az elmúlt napokban, hogy felmenti hivatalából Robert Muellert, de tanácsadói javaslatára végül elállt ettől a szándékától.

Az egyelőre kérdés, hogy mi fog történni, ha Mueller képes lesz bizonyítani, hogy az elnök törvényt sértett a nyomozás hátráltatásával. Azonban ha ez bekövetkezik, szinte biztos, hogy Trumpnak szembe kell néznie a jogi felelősségre vonási (impeachment) folyamattal. Ezt egyébként egy demokrata képviselő a héten már kezdeményezte, noha valószínűtlen, hogy a mostani helyzetben megszavazná a képviselőház. Ez azonban hamar megváltozhat, ha Mueller szilárdabb bizonyítékokat szolgáltat a törvénysértésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top