Aktuális

Londoni tűzvész: emberek égtek halálra a toronyházban

Kétszáz tűzoltó küzdött a lángok eloltásával szerda hajnalban egy kigyulladt londoni toronyházban, a lakók evakuálása még reggel is zajlott. Mostanra bizonyos, hogy legalább hat halálos áldozata is van a londoni tűzvésznek. Fennáll a veszélye annak, hogy a huszonnégy emeletes, teljesen leégett toronyház összeomlik, ezért a környéket lezárták.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Kigyulladt egy huszonnégy emeletes lakóház a London nyugati részén lévő North Kensington negyedben, mintegy kétszáz tűzoltó próbálta megfékezni a tüzet. A Grenfell Tower nevű, 1974-ben épült, 120 lakásos toronyházhoz hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel vonultak a helyszínre. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

Londoni tűzvész: emberek égtek halálra a toronyházban

A fővárosi tűzoltók Twitter-oldalán jelent meg először a hír, hogy mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, amelyek a Grenfell Tower mindegyik emeletére kiterjedtek.

Áldozatokat követelt a londoni tűzvész

Korábban arról szóltak a hírek, hogy harmincan kórházi ellátást igénylő sérüléseket szenvedtek, a sebesültek száma azonban mostanra ötven főre emelkedett, és sajnos már az is bizonyos, hogy a tűzvésznek legalább hat halálos áldozata is van. Szemtanúk szerint voltak lakók, akik kiugrottak az ablakon a tűz elől, sőt valaki úgy próbálta megmenteni a babáját, hogy kidobta a tizedikről, lent pedig elkapták a csecsemőt.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma vélhetően még növekedni fog, mert egyelőre a vizsgálatnak csak egy nagyon korai szakaszában járnak.

A toronyépület több ponton még reggel is lángolt, de a tűzvészt jelentős részben mostanra sikerült megfékezni. A füstoszlop továbbra is London egész területéről látható.  A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra. Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is.

Londoni tűzvész: emberek égtek halálra a toronyházban

Szemtanúk szerint a lakók zseblámpák fényénél próbálták elhagyni az épületet, szerda reggel még folyt az evakuálásuk. Andy Moore, a BBC újságírója szerint megvan a veszélye annak, hogy a toronyház esetleg összeomlik.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak szerda reggel azt mondta: a hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában.

A magas toronyház óriási fáklyaként égett, és félő, hogy az evakuálás után még mindig vannak bennrekedt emberek a romok között. Ez volt az utóbbi évek eddigi legsúlyosabb londoni épülettüze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top