Aktuális

Halálsoron várja a kivégzést egy félig magyar elítélt

Egy hónapon belül kivégezhetnek egy magyar származású férfit az Egyesült Államokban, mert megölt két embert. Kormányzói kegyelem mentheti meg egyedül az életét.

Megszökött az előzetes letartóztatásból és közben megölt két embert a félig magyar származású William Morva, aki 2006 óta a halálsoron van, és már a július 6-ra kiírt kivégzésére vár. Ügyvédjével az elmúlt években az összes jogi furfangot bevetették, már csak a kormányzói kegyelem mentheti meg a férfi életét.

A magyar apától származó William az orvosi feljegyzések szerint skizotip személyiségzavarban szenved, ügyvédjei pedig úgy vélik, az esküdtek hibáztak, amikor halálra ítélték a két ember megölésével vádolt férfit.

A kormányzói kegyelem érdekében David O’Sullivan, az Európai Unió washingtoni nagykövete is levelet írt Terry McAuliffe virginiai kormányzónak, amiben hangsúlyozta, hogy William Morva magyar–amerikai kettős állampolgár és az EU szerint a mentális zavarban szenvedők kivégzése ellenkezik a széles körben elfogadott emberi jogi normákkal – írja az Index 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top