nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Az EU tett egy lépést a nők elleni erőszak felszámolása érdekében

Az EU tett egy lépést a nők elleni erőszak felszámolása érdekében

Az Európai Unió kedden aláírta a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményt. Ez azért fontos lépést, mert Európában minden harmadik nőt ért már fizikai vagy szexuális erőszak, húsz nőből pedig egyet megerőszakoltak.
NLCafé
f Ajánlom

Az EU aláírta a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményt. A dokumentumot Vera Jourová uniós igazságügyi biztos és az EU soros elnökségét ellátó Málta képviselője szignálta a ceremónián, amelyen Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is jelen volt.

Az Európai Uniótól független, strasbourgi székhelyű Európa Tanács üdvözölte a lépést, közleményében kiemelve, hogy az aláírás jelentősen megnövelte az egyezmény globális támogatottságát. Mint írták, az EU szervezetként való csatlakozása erős politikai jelzést küld az unió tagállamainak az egyezmény ratifikációjának szükségességéről.

A dokumentumot az Európai Unió összes tagországa aláírta, de eddig csak tizennégy ratifikálta: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Málta, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország és Szlovénia. A szerződést a tizennégy érintett uniós tagállamon felül kilenc másik ország ratifikálta.

Az aláírást követően el kell fogadni a konvenció rendelkezéseit, amihez az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges.  Ez azért nagyon fontos lépés az EU-tól, mert Európában minden harmadik nőt ért már fizikai vagy szexuális erőszak, húsz nőből pedig egyet megerőszakoltak.

Az Európai Bizottság tavaly márciusban tett arra javaslatot, hogy az EU csatlakozzon az isztambuli egyezményhez, az uniós parlament pedig novemberben a folyamat felgyorsítását sürgette.

Az Európa Tanács által 2011-ben elfogadott konvenció az első nemzetközi jogi eszköz az erőszakot elszenvedő nők védelmében, de a családon belüli és párkapcsolati erőszak minden más aspektusára is kitér, többek között az erőszak tanúivá váló gyermekek védelmére is. Az egyezmény zéró toleranciát hirdet az említett esetekben.

Megosztás Facebookon