Aktuális

Ez gyorsan ment: szavazhatnak Donald Trump leváltásáról

Egy demokrata képviselőnek elege lett az össze-vissza beszélő amerikai elnökből, ezért kezdeményezi Donald Trump közjogi felelősségre vonását.

Donald Trump mindössze 143 napja tölti be az USA elnöki posztját, és máris elkészült a közjogi felelősségre vonást (impeachment) lehetővé tévő határozat vázlata. Brad Sherman kaliforniai képviselő hétfőn nyújtotta be a dokumentumot a Kongresszusnak, ami annyit jelent, hogy rövidesen minden kollégája nyilvánosan állást foglalhat arról, hogy mit gondol a 45. amerikai elnök eddigi teljesítményéről.

Brad Shermannek elege lett (Fotó: Getty Images)
Brad Shermannek elege lett (Fotó: Getty Images)

Határozat: Donald J. Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének közjogi felelősségre vonásáról súlyos bűncselekmények és kihágások miatt” – így kezdődik Sherman beadványa, amelyről többek között beszámolt a Los Angeles Times, a New York Times és a Politico is.

A képviselő úgy gondolja, kellő mennyiségű bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy megkezdődhessen a felelősségre vonás folyamata. Sherman szerint legalábbis “a nemzeti érdekek megkívánják”, hogy ez így legyen, ehhez pedig kollégái “tanácsát és támogatását” kérte. A határozatban azzal vádolja az USA elnökét, hogy “hatalmával visszaélve, fenyegetéssel és James Comey (volt FBI-igazgató) kirúgásával hátráltatta” a Michael Flynn, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó elleni nyomozást.

A demokrata politikus azzal tisztában van, hogy a ilyen határozatnak kevés esélye van, azonban úgy érezte, tennie kell valamit.

“Nincsenek illúzióim” – írta Sherman tegnap kiadott közleményében. “A határozat nem fog átmenni a képviselőházon, legalábbis a közeli jövőben. De a köztársaságra jelentett kockázatokat figyelembe véve olyan gyorsan kell cselekednünk, amilyen gyorsan csak lehet.”

Sherman elmondta, hogy a Kongresszusban ülő republikánusok közül valószínűleg csak kevesen fognak tenni azért, hogy megkezdődhessen Trump felelősségre vonása, a Szenátus álláspontja szerint pedig nincs kellő bizonyíték az impeachment megkezdéséhez – legalábbis egyelőre. Ahhoz, hogy megkezdődhessen a folyamat, az amerikai képviselőház többségének meg kell szavaznia a határozatot, ezután pedig további 67 szenátor egyetértésére van szükség, hogy az elnököt bűnösnek lehessen tekinteni. Ehhez pedig a demokraták voksai mellett jelentős republikánus támogatásra is szükség lesz.

Donald Trumpnak egyre kényelmetlenebb lesz az oroszügyi nyomozás (Fotó: Getty Images)
Donald Trumpnak egyre kényelmetlenebb lesz az oroszügyi nyomozás (Fotó: Getty Images)

Az impeachment komoly dolog, ezért, ha Sherman határozatát nem is szavazzák meg, a beadványt nem lehet majd szó nélkül a szőnyeg alá söpörni. Ha pedig a republikánus többségű igazságügyi bizottság nem lenne hajlandó augusztusig napirendjére venni az impeachment ügyét, Sherman egy viszonylag ritkán bevetett parlamenti manőver segítségével kiemelt szavazást kérhet a Képviselőháztól. Vagyis, Sherman elérheti, hogy minden amerikai képviselőnek nyilvánosan állást kellene foglalnia arról, hogy mit gondol Trump leváltásáról. 

“Ez nem fogja megváltoztatni azt az ideológiai irányt, amely felé halad az ország” – mondta Sherman a VICE Newsnak adott interjújában, mivel Trump esetleges leváltásával a mostani alelnök, Mike Pence költözhetne be a Fehér Házba. “De muszáj megtenni, amit csak lehet, hogy védjük a köztársaság érdekeit.”

A republikánus elit egy része – mint például Paul Ryan házelnök – eddig olyanokkal mentegették az elnöki szerepében csetlő-botló Trumpot, hogy “még bele kell tanulnia” a kormányzás rejtelmeibe, más kollégáik pedig ugyan kritizálták az elnököt a viselkedéséért, de úgy érzik, a tettei nem minősülnek súlyos bűncselekménynek, de még kihágásnak sem. 

A Trump elmozdítására felszólító hangok jelentősen felerősödtek, miután a Szenátus meghallgatta James Comey-t, aki ugyan perdöntő bizonyítékot nem szolgáltatott Trump bűnösségére, de olyan helyzetbe hozta az elnököt, hogy előbb-utóbb kénytelen legyen teríteni a lapjait – legalább a Trump által emlegetett állítólagos hangfelvételek ügyében. A Public Policy Polling szintén tegnap kiadott, a Comey-meghallgatást követően készült közvélemény-kutatása szerint egyébként az amerikaiak 49 százaléka úgy gondolja, az elnök akadályozta a nyomozást, ezzel bűncselekményt elkövetve. A válaszadók 47 százaléka pedig támogatja, hogy Trump ellen megkezdődjön az impeachment folyamata.

Eközben több demokrata képviselő nyilvánosság előtt szólította fel az amerikai törvényhozást arra, hogy vonják felelősségre az elnököt – igaz, a képviselőház kisebbik frakcióját vezető Nancy Pelosi és más demokrata nagyágyúk egyelőre visszafognák a kedélyeket arra hivatkozva, hogy nincs még kellő mennyiségű szilárd bizonyíték a kezükben.

Egy biztos, bármi is történik a nyári hónapok során, az impeachment kérdése még sokáig napirenden lesz, Trumpnak pedig előbb-utóbb számot kell adnia róla, hogy hol vannak azok a felvételek, amelyekre Comey kirúgása kapcsán hivatkozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top