nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Puerto Rico teljes jogú államként csatlakozna az USA-hoz

Puerto Rico teljes jogú államként csatlakozna az USA-hoz

Népszavazást tartottak arról Puerto Ricóban, hogy a szigetország lakossága szeretne-e az Egyesült Államok teljes jogú, 51. tagállama lenni. A részvétel nagyon alacsony volt, de többség a csatlakozás mellett voksolt.
NLCafé
f Ajánlom

A karibi sziget az Egyesült Államoknak már eleve a társult állama, a vasárnapi referendumon a szavazók 97 százaléka amellett foglalt állást, hogy Puerto Rico teljes jogú állama legyen az USA-nak. A részvételi arány azonban alig 23 százalékos volt, és a népszavazás eredménye nem kötelező érvényű. Így az alacsony részvétel miatt a népszavazás eredményét Washingtonban várhatóan nem is fogadják majd el.

A három és félmillió lakost számláló szigeten legutóbb 2012-ben tartottak népszavazást, és akkor a szavazók 61 százaléka döntött a teljes jogú tagállammá válás igénye mellett. A washingtoni kongresszus azonban nem foglalkozott a referendum eredményével. A mostani népszavazáson a helybéliek három lehetőségről fejthették ki álláspontjukat: legyen-e Puerto Rico az 51. szövetségi állam, legyen-e teljesen független állam, vagy maradjon a jelenlegi helyzet, és továbbra is társult állama legyen az Egyesült Államoknak.

Puerto Rico teljes jogú államként csatlakozna az USA-hoz

A Republikánus Párt a tavalyi elnökválasztási kampányban támogatta Puerto Rico szövetségi állami státusát, de ennek megadását a szövetségi hatóságok által elfogadott szavazáshoz kötötte. Áprilisban a szövetségi igazságügyi minisztérium vitatta a népszavazás jogosságát, és vissza is utasította két és félmillió dollár átutalását a voksolás lebonyolítására, továbbá nem volt hajlandó elfogadni a szavazócédulákat mindaddig, amíg Puerto Rico kormányzata nem fogad el egy záradékot, melyben rögzíti, hogy a sziget a népszavazás eredményétől függetlenül is megőrzi jelenlegi státusát.

Dana Boente, az igazságügyi miniszter helyettese levélben értesítette az egyébként a szövetségi állami tagságot szorgalmazó Ricardo Rossello kormányzót, hogy a szavazócédulán megfogalmazott kérdések nem egyértelműek, ezért a választók szerinte nem kapnak pontos információkat arról, mire is voksolhatnak. Megfigyelők szerint a republikánus többségű szövetségi kongresszus ódzkodik attól, hogy Puerto Rico teljes jogú szövetségi állam legyen, ebben az esetben ugyanis biztosítani kellene további két szenátori és több képviselői helyet a washingtoni törvényhozásban, és a republikánusok attól tartanak, hogy ez a Demokrata Pártot erősítené.

 

Megosztás Facebookon