nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Lezuhant egy katonai repülőgép Romániában

Lezuhant egy katonai repülőgép Romániában

Gyakorlórepülés közben lezuhant hétfőn a román légierő egy MiG-21-es katonai gépe. A pilóta katapultált, életben maradt, de súlyos gerincsérülést szenvedett.
Forrás: MTI
f Ajánlom

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a gép a bolgár légierővel közösen szervezett Thracian Eagle 2017 nevű hadgyakorlaton vett részt, leszálláshoz készülődött, amikor a pilóta súlyos motorhibát jelentett. A MiG-21-es a lakott térségektől távol, a Fekete-tenger partvidékén zuhant le, és kiégett.

A konstancai mentőszolgálat a pilótát a roncs közelében, eszméletlen állapotban találta, később azonban magához tért, állapota stabil. A román hírtelevíziók értesülései szerint a pilóta súlyos gerincsérülést szenvedett.

A légierőnél – amely tavaly októberben vette át az első hat, Portugáliától vásárolt F16-os harci gépét – jelenleg is használatban vannak az izraeli segítséggel felújított orosz gyártmányú MiG-21 LanceR típusú vadászgépek. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt. Az utóbbi két évtizedben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.

A Mihai Kogalniceanu polgári repülőtér mellett található légi támaszpont fontos szerepet játszik a NATO romániai hadgyakorlataiban, három éve pedig itt avatták fel azt a katonai tranzitközpontot, amelyet az Egyesült Államok Afganisztánból kivonuló katonái számára állítottak fel. Májustól a román légierő MiG-21 LanceR-jei a brit légierő négy – néhány hónapra a Mihail Kogalniceanu támaszpontra telepített – Eurofighter Typhoon típusú vadászgépeivel közösen végeznek járőrszolgálatot a román légtérben.

 

Megosztás Facebookon