Aktuális

Megmenekülhet a disznódelfin, a tenger pandája

Összefog a disznódelfinek megmentése érdekében Leonardo DiCaprio, Enrique Peña Nieto mexikói elnök és Carlos Slim, Mexikó leggazdagabb embere.

Szerdán írt alá megállapodást a nagy természetvédő színész Mexikó elnökével és Mexikó leggazdagabb emberével arról, hogy a kaliforniai disznódelfinek védelmében ezentúl tilos lesz kopoltyúhálót használni a Kaliforniai-öböl északi részén.

A WWF májusi elemzése szerint a tenger pandájának is nevezett cetfajból (Phocoena sinus) napjainkra körülbelül 30 példány maradt fenn, ezek kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben élnek. A vaquitának is nevezett, mindössze egy-másfél méteresre megnövő, nagyjából 40 kilogrammos delfinek fennmaradásáért a szervezet azonnali, kollektív fellépést sürgetett jelentésében. 

Az öböl északi részén őshonos ceteket a totoaba nevű hal halászata veszélyezteti, amelyhez kopoltyúhálót használnak. Az illegálisan kihelyezett hálók kelepcébe ejtik a kaliforniai disznódelfineket is, melyek elpusztulnak.

A tenger pandája - forrás: Greenpeace / Marcelo Otero
A tenger pandája – forrás: Greenpeace / Marcelo Otero

A most megkötött egyezmény egy korábbi időszakos tilalmat tesz véglegessé: ezentúl tehát a térségben teljesen betiltják az ilyen halászatot.

A megállapodást DiCaprio és Slim alapítványai is támogatják, ami azért fontos lépés, mivel a totoaba uszonyaiért sokat fizetnek a kínai vásárlók, így ennek kiesése érzékenyen érinti a halászokat. Az alapítványok különböző módszerekkel igyekeznek segíteni a helyi gazdaság fejlődésében.

A WWF emellett továbbra is sürgeti egy, a vaquiták egyedszámának helyreállítására irányuló terv kidolgozását, illetve úgy véli, hogy a delfinfaj egyedszámának helyreállításához szükséges egyes példányok befogása és biztonságos helyen történő szaporítása addig, amíg a Kaliforniai-öböl kellően biztonságossá válik ahhoz, hogy visszatelepítsék őket természetes élőhelyükre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top