Aktuális

Kalapáccsal támadt egy terrorista a Notre-Dame-nál – frissítve

Kalapáccsal fenyegetőzött egy férfi kedd délután a párizsi Notre Dame előtt. Vesztére: egy rendőr lelőtte.

A BFM hírtelevízió a párizsi rendőrségre hivatkozva közölte, hogy a terrorista rendőrtisztre támadt a kalapáccsal, ezért ártalmatlanították. A megtámadott, 22 éves rendőrt a fején találta el a kalapács, ő könnyebben sérült meg. A támadót, aki

Kalapáccsal támadt egy terrorista a Notre-Dame-nál

egy ideig a katedrális előtti téren feküdt

mozdulatlanul a földön, kórházba szállították.

A kalapácsos férfi magányos merénylő volt, róla kiderült, hogy 22 éves algériai diák. A hatóságok terrorista cselekményként kezelik a támadást, mert a támadó azt kiabálta:

“ezt Szíriáért kapjátok”.

Kalapáccsal támadt egy terrorista a Notre-Dame-nál

Szemtanúk két detonáció mellett arról is beszámoltak, hogy a rendőrök megközelítették a földön fekvő támadót, aki halottnak tűnt. A rendőrség Párizsnak a turisták által egyik leglátogatottabb terét teljesen körbezárta, s arra kért mindenkit, hogy kerüljék el a környéket. A Notre Dame katedrálisba közel ezren menekültek be. 

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást. A helyszínelés alatt 900 turista a Notre Dame-ban ragadt. Őket arra kérték, hogy amíg nem derül ki, mi történt, maradjanak a katedrálisban. Miután a meglőtt terroristát kórházba szállították, fokozatosan elkezdték kiengedni az embereket. 

Frissítve:

Gérard Collomb belügyminiszter a

támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

a támadónál egy algériai diák személyi papírjai voltak, amelyek hitelességét még ellenőrizniük kell a hatóságoknak. 

A BFM hírtelevízió értesülése szerint az az algériai állampolgár, akinek a papírjait a támadó mellett megtalálták, legálisan, érvényes vízummal tartózkodott Franciaországban, s nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. A Farid keresztnevű 40 éves, pszichológiai gondokkal küzdő férfi a Párizshoz közeli Cergy-Pontoise-ban lakik és doktori tanulmányokat folytat Párizsban.   
A támadást követően szemtanúk szerint a támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által kikiáltott “kalifátus (önjelölt) katonájának” nevezte magát. 
A belügyminiszter megerősítette, hogy a férfi kalapáccsal támadt a rendőrre, de találták nála két konyhakést is. 
A kezdeti pánikot követően a téren és a katedrálisban helyszíni beszámolok szerint jelenleg teljes a nyugalom.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top